17/05/2022 17/05/2022 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και εθνικό παλμό γιορτάστηκε και φέτος η 108η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου (1914) στο ηρωικό Δελβινάκι την Κυριακή 15 Μαΐου 2022. Το πρωΐ της Κυριακής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή αρκετών Ιερέων, ενώ συμπροσευχήθηκαν μέλη της Σ.Φ.Ε.Β.Α. (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα) και προσκυνητές από...
17 Μαΐου, 2022 - 16:23
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2022 - 16:19

Δελβινάκι: Τίμησαν την 108η Επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Διαδώστε:
Δελβινάκι: Τίμησαν την 108η Επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και εθνικό παλμό γιορτάστηκε και φέτος η 108η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου (1914) στο ηρωικό Δελβινάκι την Κυριακή 15 Μαΐου 2022.

Το πρωΐ της Κυριακής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή αρκετών Ιερέων, ενώ συμπροσευχήθηκαν μέλη της Σ.Φ.Ε.Β.Α. (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα) και προσκυνητές από τα Τρίκαλα και τα Ιωάννινα.

Στο τέλος εψάλη το Μνημόσυνο των αγωνισθέντων ηρωικώς και πεσόντων ενδόξως κατά τον Αγώνα εκείνο, τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό  Σεβαστιανό και τους σύγχρονους εθνομάρτυρες Αριστοτέλη Γκούμα και Κωνσταντίνο Κατσίφα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως κ. Ανδρέα, ο οποίος εκφώνησε και κατάλληλη, για την περίσταση, ομιλία.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην επέτειο των 108 χρόνων από τον αυτονομιακό αγώνα και 100 χρόνων από τη γέννηση του μακαριστού Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως κυρού Σεβαστιανού. Στηλίτευσε την σιωπή όλου του πολιτικού κόσμου, ζήτησε για άλλη μία φορά την ομοψυχία των Βορειοηπειρωτών και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες και ο αγώνας για τα δικαιώματα και τα δίκαια του Ελληνισμού στη Β. Ήπειρο θα συνεχιστούν.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου, τελέσθηκε τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως κυρού Βασιλείου και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Το μεσημέρι, η Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως παρέθεσε λιτή τράπεζα για τους επισκέπτες.

Όλοι οι παρόντες ενέκριναν ομόφωνα το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ

           «1) Ζητοῦμε νά σταματήσῃ ὁ καταστρεπτικός πόλεμος τῆς Ρωσίας ἐναντίον τῆς Οὐκρανίας. Γιατί, ἐκτός τῶν σοβαρῶν ἐπιπτώσεων πού ἔχει στήν οἰκονομία τῶν Εὐρωπαϊκῶν Κρατῶν, εἶναι ὀδυνηρό νά εὑρίσκωνται σέ ἐμπόλεμη κατάσταση δύο Ὀρθόδοξες Χῶρες.

2) Ζητοῦμε νά σταματήση ἡ ἀλβανική Κυβέρνηση τήν λεηλασία Ἱερῶν Μονῶν καί Ναῶν, καθώς καί τήν λεηλασία τῆς ἰδιοκτησίας καί περιουσίας τῶν Βορειοηπειρωτῶν, κυρίως στήν περιοχή τῆς Χειμάρρας.

3) Ζητοῦμε νά σταματήσῃ ἡ καθ’ οἱονδήποτε τρόπο τρομοκρατία σέ βάρος τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Βορείου Ἠπείρου.

4) Ζητοῦμε, οἱ Βορειοηπειρῶτες νά μονοιάσουν, ὥστε νά μή γίνωνται πιόνια στά κομματικά σχέδια τῶν Ἀλβανῶν. Τέλος,

5) Ζητοῦμε ἀπό τήν Ἑλληνική Πολιτεία νά στρέψῃ τό ἐνδιαφέρον της στό ἐθνικό Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. Καί ἄν ἡ Ἀλβανία συνεχίσῃ νά καταπατῇ τά δίκαια καί τά δικαιώματα τῶν Βορειοηπειρωτῶν, ἡ Ἑλλάδα νά ἐμποδίσῃ τήν ἔνταξη τῆς γειτονικῆς χώρας στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση».

(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων