25/10/2022 25/10/2022 Εγκύκλιο για την 28η Οκτωβρίου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. “Και επειδή οι καιροί μας είναι επικίνδυνοι για την Πατρίδα, ας συσπειρωθούμε γύρω από την Εκκλησία, αυξάνοντας τις προσευχές μας στην Παναγία μας, την Υπέρμαχο του Έθνους μας Στρατηγό. Κι’ ο,τι κι’ αν γίνη, η Ελλάδα, κάτω από την σκέπη της...
25 Οκτωβρίου, 2022 - 12:28
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2022 - 12:30

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως για την εορτή 28ης Οκτωβρίου

Διαδώστε:
Εγκύκλιος Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως για την εορτή 28ης Οκτωβρίου

Εγκύκλιο για την 28η Οκτωβρίου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. “Και επειδή οι καιροί μας είναι επικίνδυνοι για την Πατρίδα, ας συσπειρωθούμε γύρω από την Εκκλησία, αυξάνοντας τις προσευχές μας στην Παναγία μας, την Υπέρμαχο του Έθνους μας Στρατηγό. Κι’ ο,τι κι’ αν γίνη, η Ελλάδα, κάτω από την σκέπη της Θεομήτορος, θα είναι ο νικητής”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω διαβάστε την εγκύκλιο:

Θέμα: 28.10.1940: Η Εκκλησία στις επάλξεις του Έθνους

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Η μεγάλη εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, βρίσκει ολόκληρο τον κόσμο σε βαθειά ηθική και κοινωνική κρίση. Ιδιαίτερα, η Εκκλησία, η οποία σε δυσχείμερους καιρούς υπήρξε η τροφός και η Φρουρός του Έθνους, τώρα μοιάζει σαν να έχη κάπως περιθωριοποιηθή. Μια βασική αιτία υπήρξε, πέρα των άλλων, η μεγάλη παγκόσμια δοκιμασία του κορωνοιού, που έπληξε σοβαρά και την Πατρίδα μας.

Όμως, η Εκκλησία, παρά τις όποιες αντιρρήσεις κάποιων κύκλων, δεν έπαυσε ποτέ να βρίσκεται στην πρωτοπορία της χριστιανικής προσφοράς στον Ελληνικό Λαό και, μάλιστα, όταν αυτός βρέθηκε σε πολεμικές περιπέτειες, όπως συνέβη κατά την περίοδο του Έπους του 1940.

-Β-

Πράγματι, εκείνη την μεγαλειώδη εποχή, οι Ορθόδοξοι Έλληνες ευτύχησαν να έχουν ως Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθο, τον από Τραπεζούντος. Τα νέφη του πολέμου άρχισαν να πυκνώνουν, όταν τον Απρίλιο του 1939 η Ιταλία κατέλαβε την Αλβανία. Στην Ελλάδα, κανένας από την τότε Ηγεσία της δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία, ότι η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι θα είχε την Πατρίδα μας ως τον επόμενο στόχο της.

Κι’ αυτό, παρά τις αλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της γείτονος, ότι δεν είχε βλέψεις για την Χώρα μας. Διότι τόσον η προπαγάνδα, όσο και ο Τύπος και τα ραδιόφωνα τα Ιταλικά, με συνεχή δημοσιεύματα και εκπομπές πυροδοτούσαν το πολεμικό κλίμα. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η Ελλαδική Εκκλησία από αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

-Γ-

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, χωρίς καθυστέρηση ανέθεσε στον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον αρχιμ. Ιερώνυμο Κοτσώνη, να εκπονήση ένα σχέδιο δράσεως για τον Στρατό και τον Λαό, όταν θα έφθανε η ώρα. Και όντως, ο αοίδιμος Ιερώνυμος, ο οποίος διεκρίνετο για το οργανωτικό του πνεύμα, έφτιαξε ένα σχέδιο, που ο Αρχιεπίσκοπος ανεπιφύλακτα το ενέκρινε. Και γι’ αυτό, όταν άρχισε η Ιταλική Επίθεση, τόσο η Πολιτεία που αθόρυβα είχε προετοιμασθή, όσο και η Εκκλησία ήταν και αυτή πανέτοιμη για να αντιμετωπίση τον ιταμό εισβολέα στα βουνά της Ηπείρου.

-Δ-

Με την Εγκύκλιο που ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος συνέταξε και απηύθυνε εξ’ ονόματος της Ιεράς Συνόδου προς τον Στρατό και τον Λαό, ετόνωσε το φρόνημα αντιστάσεως του Έθνους, γράφοντας, μεταξύ άλλων, και αυτά: «Η Εκκλησία ευλογεί όπλα τα ιερά … Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, υμείς δε εν ονόματι Κυρίου μεγαλυνθησόμεθα». Στην συνέχεια, πρόσφερε μια μικρή εικόνα της Γλυκοφιλούσης Παναγίας, στους αξιωματικούς και στους στρατιώτες, με την ιδιόχειρη αφιέρωση: «νικηταί υπό την σκέπην της Παναγίας».

Ακόμη, τους πρόσφερε την Καινή Διαθήκη και έναν επιστήθιο σταυρό. Εφωδίασε με χριστιανικά βιβλία τις μαχόμενες Μονάδες, και με την ιδρυθείσα

«Πρόνοια των Στρατευόμενων» βοηθούσε να τακτοποιηθούν οι παράνομες συμβιώσεις, να ξεπληρωθούν χρέη και να σωθούν τα σπίτια πολλών στρατευσίμων, να ενισχύωνται πάμπτωχες οικογένειες. Όλα αυτά και άλλα πολλά, πραγματοποιήθηκαν με την αφιλοκερδή προσφορά δικηγόρων, ιατρών, οικονομολόγων κ.α.

Εδώ πρέπει να σημειωθή, ότι ο Χρύσανθος για την θαυμάσια «Πρόνοια των Στρατευομένων» είχε επιστρατεύσει δύο χιλιάδες και πλέον πρόσωπα. Και χωρίς να κάνη δημόσιο έρανο ή να ζητήση εισφορές, συνέλεξε και διέθεσε για τις οικογένειες των στρατευθέντων, γύρω στα 40 εκατομμύρια υγιών, τότε, δραχμών, δηλαδή περί τις 40 χιλιάδες χρυσές λίρες.

Πραγματικά, η Εκκλησία έδωσε, τότε, ένα δυναμικό «παρών». Τότε, που βρισκόταν στις επάλξεις του Έθνους. Τέλος, ο αοίδιμος Πρωθιεράρχης δεν παρέλιπε να επισκέπτεται τους τραυματίες στα Νοσοκομεία, στα οποία είχε τοποθετήσει έμπειρους και ευλαβείς Πνευματικούς, που δέχονταν στο Μυστήριο της Μετανοίας – Εξομολογήσεως πολλά παλληκάρια και τα βοηθούσαν για το ξεκίνημα μιάς νέας χριστιανικής ζωής.

-Ε-

Ήταν στ’ αλήθεια θαυμαστή η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και, γενικότερα, της Εκκλησίας στο ιερό Έπος του 1940, που οι σύγχρονοι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ. Και επειδή οι καιροί μας είναι επικίνδυνοι για την Πατρίδα, ας συσπειρωθούμε γύρω από την Εκκλησία, αυξάνοντας τις προσευχές μας στην Παναγία μας, την Υπέρμαχο του Έθνους μας Στρατηγό. Κι’ ο,τι κι’ αν γίνη, η Ελλάδα, κάτω από την σκέπη της Θεομήτορος, θα είναι ο νικητής.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων