10/09/2021 28/10/2021 Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, διοργάνωσε το Ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών («Γκούρας») Αηδονοχωρίου Κονίτσης. Μάλιστα, οι σύνεδροι εξέδωσαν Ψήφισμα σχετικά με ζητήματα, που αφορούν την επικαιρότητα. Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε στην Κύπρο και τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις του τουρκικού...
10 Σεπτεμβρίου, 2021 - 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2021 - 13:31

Η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως για Κύπρο και Β. Ήπειρο

Διαδώστε:
Η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως για Κύπρο και Β. Ήπειρο

Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, διοργάνωσε το Ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών («Γκούρας») Αηδονοχωρίου Κονίτσης.

Μάλιστα, οι σύνεδροι εξέδωσαν Ψήφισμα σχετικά με ζητήματα, που αφορούν την επικαιρότητα. Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε στην Κύπρο και τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις του τουρκικού και του αλβανικού κράτους, αντίστοιχα. Αρχικά, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους και στη συνέχεια παρακολούθησαν το πρόγραμμα, το οποίο είχε ως εξής:

1) Παρουσίαση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και των τριάντα (30) Προγραμμάτων του.

2) Ακολούθησε η 1η Εισήγηση του π. Χριστοφόρου Χρόνη, της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με θέμα: «Ειδικές περιπτώσεις πένθους».

3) Κατόπιν, έγινε η 2η Εισήγηση του π. Θεολόγου Αλεξανδράκη, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Διευθυντού του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, με θέμα: «Το πένθος της αμαρτίας».

Ακολούθησαν ερωτήσεις και σχολιασμοί σε κάθε εισήγηση, και κατόπιν οι Σύνεδροι παρεκάθησαν (όπως και οι Εισηγητές) στο γεύμα αγάπης και γνωριμίας, που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολη. Μετά το γεύμα εξεδόθη ομόφωνα το ακόλουθο

ΨΗΦΙΣΜΑ

«1) Δοκιμάζουμε οδύνη για τις καταστροφικές πυρκαιές στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στα Βίλια και αλλού, που έκαναν παρανάλωμα της φωτιάς χιλιάδες στρέμματα δασών, αγροτικών καλλιεργειών, βιομηχανιών, οικιών, καθώς και οικοσίτων και αγρίων ζώων, ενώ άφησαν ανέστιους πλήθος συνανθρώπων μας, προς τους οποίους εκφράζουμε αμέριστη την συμπαράστασή μας και τους συνοδεύουμε με τις θερμές προσευχές μας. Παράλληλα, συγχαίρουμε όλους όσοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση συνέβαλαν στην καταστολή της πύρινης λαίλαπας. Ο Θεός να τους ευλογή.

2) Ανησυχούμε, διότι η αλλαγή ηγεσίας στο πολύπαθο Αφγανιστάν πιθανώς να φέρη προς την Ελλάδα νέα κύματα προσφύγων, τα οποία η Χώρα μας δεν μπορεί να τα στεγάση και διαθρέψη.

3) Οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα συνεχίζονται αμείωτες, με την γείτονα να ισχυρίζεται ψευδώς, ότι εκείνη δέχεται δήθεν απειλές και προκλήσεις από την Χώρα μας (!).

4) Η Κύπρος και η Βόρειος Ήπειρος συνεχίζουν να δεινοπαθούν. Στην Μεγαλόνησο, η Τουρκία απειλεί με άνοιγμα των Βαρωσίων (Αμμοχώστου), ενώ στην Βόρειο Ήπειρο το αλβανικό καθεστώς αρπάζει αυθαιρέτως τις περιουσίες των Ελλήνων, κυρίως στις παραθαλλάσιες περιοχές, για να κτισθούν ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Για όλα αυτά, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας.

5) Συμμετέχουμε, με βαθειά συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια στους εορτασμούς για την Επέτειο της συμπληρώσεως διακοσίων (200) ετών από τον Αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Θεό, που ανέδειξε τους γενναίους εκείνους Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι, κάτω από την σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό. Τέλος,

6) Απευθύνουμε ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους τους συμπατριώτες μας, που βιώνουν την κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική κρίση. Με την δύναμη του Χριστού αυτά θα περάσουν, όπως πέρασαν και άλλα, μεγαλύτερα δεινά, σε περασμένα (και όχι μακρυνά) χρόνια. Να καλλιεργούμε με ζήλο την αθάνατη ψυχή μας, γιατί αυτή θα μας απομείνη τελικά και θα παρουσιασθή μπροστά στον Αιώνιο Κριτή, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Προσευχή θερμή, λοιπόν, μετάνοια, Θεία Κοινωνία και έργα χριστιανικής αγάπης και καλωσύνης, κάτω από την σκέπη της Αγίας μας Εκκλησίας, θα δοξάσουν πάλι την Ελλάδα μας και θα μας χαρίσουν εν τέλει την Ουράνια Βασιλεία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων