30/05/2020 30/05/2020 Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την είδηση ότι η Αλβανία είναι σχεδόν έτοιμη να ενεργοποιήσει την βάση Πασά λιμάνι στον κόλπο του Αυλώνος για το τουρκικό ναυτικό, με το οποίο έχει από χρόνια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, εκφράζει με δηλώσεις του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυινουπόλενς, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. “Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σύντομα μπορεί...
30 Μαΐου, 2020 - 14:40

“Προκαλεί ανησυχία η ναυτική συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας”

Διαδώστε:
“Προκαλεί ανησυχία η ναυτική συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας”

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την είδηση ότι η Αλβανία είναι σχεδόν έτοιμη να ενεργοποιήσει την βάση Πασά λιμάνι στον κόλπο του Αυλώνος για το τουρκικό ναυτικό, με το οποίο έχει από χρόνια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, εκφράζει με δηλώσεις του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυινουπόλενς, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.

“Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σύντομα μπορεί να δούμε τουρκικό στόλο να εξορμά από εκεί και να ελέγχη το Ιόνιο. Δεδομένου μάλιστα ότι πλησιάζει την ολοκλήρωσή της η ναυπήγησις του τουρκικού αεροπλανοφόρου “ANADOLU”, μπορεί και αυτό να το δούμε να ναυλοχή στον Αυλώνα και να συντονίζει από εκεί κινήσεις των άλλων τουρκικών πολεμικών”, αναφέρει.

Ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσει τις ανησυχίες του σε δύο βασικούς άξονες:

α) Η Αλβανία έχει, μέχρι πρόσφατα, προβεί σε διάφορες ενέργειες εις βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Και μάλιστα, ενώ ζητάει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση. Αλλά όμως, όπως η Ελλάδα δεν έχει ασκήσει την επιρροή που μπορεί για να υποχρεώσει την Αλβανία να αναστείλει τα σχεδιά της για τον τουρκικό Ναύσταθμο στον Αυλώνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταξη της γείτονος στην Ευρωπαική Ένωση. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ώστε να σταματήσει την πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., εφ’ όσον δεν σέβεται καθόλου τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Εν τούτοις, αυτό το δικαίωμά της η Χώρα μας ούτε καν το έχει επικαλεσθεί. Αντίθετα, αφήνει την Αλβανία να γίνεται ενεργούμενο της Τουρκίας και του νεοσουλτάνου Ερντογάν, χωρίς να αντιδρά.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η Αθήνα αδιαφόρησε για τα δεινά των Βορειοηπειρωτών, όπως αδιαφόρησε για την εν ψυχρώ δολοφονία από την αλβανική Αστυνομία του νεαρού, γενναίου Έλληνα Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου 2018. Δυστυχώς !

β) Ο Ναύσταθμος στον Αυλώνα, που παραχωρεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στον κ. Ερντογάν, μπορεί πολύ σύντομα να γίνει τόπος εξορμήσεως του τουρκικού στόλου στο Ιόνιο και να το ελέγχει. Έτσι, η Τουρκία θα περισφίγγει την Ελλάδα από το Αιγαίο και από το Ιόνιο.

Κι’ αυτό μεν το ζήτημα καλείται να το λύση η υπεύθυνη πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία της Χώρας μας.

Καταλήγοντας, διερωτάται εναγωνίως:

“Γιατί έχουμε επιτρέψει να συμβαίνει αυτή η κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών, χωρίς, μάλιστα, να αντιδρούμε; Γιατί δεν αγωνιούμε για την τύχη των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο του αλβανικού μισελληνισμού; Βέβαια, κανένας δεν αγνοεί τα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό της η Ελλάδα. Καλόν, όμως, είναι η Αθήνα να μην επικεντρώνεται μόνο στα τρέχοντα προβλήματα και να αφήνει άλλα ζητήματα – όπως το Βορειοηπειρωτικό – να παραμελούνται. “Και ταύτα έδει ποιήσαι κακείνα μη αφιέναι” (Ματθ. κγ΄ 23). Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό ουδενός. Όχι ! Αλλά είναι αλήθεια περίτρανη, ότι “θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”. Προσεύχομαι εκτενώς, ο Χριστός να φωτίζη τον πολιτικό κόσμο της Χώρας μας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων