04/11/2018 04/11/2018 Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 εορτάσθηκε η μνήμη των πολιούχων αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου  στην πόλη της Αριδαίας  στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιερό ναό μαζί με την 106η επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Τουρκικό ζυγό. Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή του τιμίου λειψάνου του οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία και...
04 Νοεμβρίου, 2018 - 21:26
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2018 - 21:27

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Αριδαία

Διαδώστε:
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Αριδαία
Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 εορτάσθηκε η μνήμη των πολιούχων αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου  στην πόλη της Αριδαίας  στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιερό ναό μαζί με την 106η επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Τουρκικό ζυγό.
Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή του τιμίου λειψάνου του οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία
και στην συνέχεια τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ποιμενάρχου της μητροπολιτικής επαρχίας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών, ο οποίος κατ᾿ αρχήν μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Στην συνέχεια τόνισε την αξία της ζωής της αυθεντικής και έμπρακτης αγάπης, η οποία φανερώνεται στα πρόσωπα των αγίων της Εκκλησίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μέσα από την μελέτη των βίων τους «οι άγιοι μας βάζουν σε μια καταπληκτική περιπέτεια, διότι είναι περιπέτεια η αγάπη… δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα». Επιβεβαίωσε δε την παραπάνω διαπίστωση με παραδείγματα από το συναξάρι των αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου. Ο πρώτος έδωσε την ζωή του αποδεχόμενος τον μαρτυρικό θάνατο χάριν της αγάπης προς τον Θεό και τους συνανθρώπους του, χωρίς να εκπέσει από αυτήν ακόμη και κατά την διάρκεια του μαρτυρίου του. Ο δεύτερος, μέσω της ασκητικής βιωτής του υπήρξε μια αναμμένη λαμπάδα αγάπης, καθώς έσπευδε να αναλάβει το βάρος των παθών των αδελφών του και προτιμούσε να κοπιάζει ο ίδιος σωματικά χάριν της δικής τους ανακούφισης. Την μίμηση αυτής της αγάπης έθεσε ως πρότυπο ο Θεοφιλέστατος για όλους τους σύγχρονους χριστιανούς.
Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία στους δρόμους της Αριδαίας με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού κληρικών της Ι. Μητροπόλεως και άλλων επαρχιών, του Δημάρχου Αριδαίας κ. Δ. Μπίνου, του βουλευτή Πέλλας πρ. Υπουργού κ. Γ. Καρασμάνη, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμων, των σωμάτων ασφαλείας, των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθους λαού.
Το πρωί της Κυριακής (4/11) ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Εδέσσης κ. Ιωήλ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, ο οποίος με αφορμή το αποστολικό ανάγνωσμα και την απελευθέρωση της πόλεως αναφέρθηκε στην αρετή της ελευθερίας. Τόνισε ότι η αληθινή ελευθερία είναι κυρίως κατάσταση εσωτερική. Μπορεί κάποιος να είναι εξωτερικά υποδουλωμένος, αλλά στην πραγματικότητα να είναι ελεύθερος, όπως επίσης μπορεί κάποιος να χαίρεται μια εξωτερική ελευθερία στην χώρα του, αλλά ο ίδιος να είναι δούλος στο φρόνημα και την ζωή του.
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία για τα ελευθέρια της πόλεως, κατά την οποία ομίλησε σχετικά η φιλόλογος το Γενικού Λυκείου Αριδαίας κ. Αντωνία Παπαδάκη.
Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέησις στο Ηρώο της πόλης και η καθιερωμένη Παρέλαση.
Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν κληρικοί της πόλεως και άλλων περιοχών ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Αριδαίας, η Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Αικ. Παπακώστα, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης και Ι. Σηφάκης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας, η αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Α. Αηδονά, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Σ. Κεβετζίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων