04/11/2022 04/11/2022 Τα 110α Ελευθέρια από τον Τουρκικό ζυγό εόρτασε η Αριδαία με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου τμήμα του ιερού λειψάνου του οσίου Γεωργίου (Καρσλίδη) του Ομολογητού. Στις δε εορταστικές ακολουθίες μετείχαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος...
04 Νοεμβρίου, 2022 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2022 - 18:30

110α Ελευθέρια Αριδαίας: Αρχιερατική συγχροροστασία και συλλείτουργο

Διαδώστε:
110α Ελευθέρια Αριδαίας: Αρχιερατική συγχροροστασία και συλλείτουργο

Τα 110α Ελευθέρια από τον Τουρκικό ζυγό εόρτασε η Αριδαία με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου τμήμα του ιερού λειψάνου του οσίου Γεωργίου (Καρσλίδη) του Ομολογητού.

Στις δε εορταστικές ακολουθίες μετείχαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και οι ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, παραμονή της εορτής, στις 17.30 πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή του ιερού λειψάνου του οσίου Γεωργίου και στη συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Στεφάνου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Εδέσσης.

Προ του κηρύγματος ομίλησε ο  Μητροπολίτης Εδέσσης τονίζοντας ότι παρήλθαν οι δύσκολες περίοδοι των μνημονίων και της πανδημίας φέροντας ως απόδειξη την μεγάλη συρροή των πιστών στον ιερό ναό. Εξέφρασε επίσης τον σεβασμό και την εκτίμησή του προς τους προσκεκλημένους ιεράρχες καθώς και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για την παρουσία τους εξαίροντας τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους.

Στη συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών ιεράρχης χαρακτηρίζοντας κατ᾿ αρχήν ηρωική την περιοχή της Αριδαίας για τις μαρτυρικές περιόδους του παρελθόντος αλλά και για τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα που ανέδειξε. Αναφέρθηκε επίσης στην πνευματική παρακαταθήκη των αγίων Νικάνδρου, Ιωαννικίου και Γεωργίου του Ομολογητού.

Τόνισε ότι η λατρευτική σύναξις έγινε προς τιμήν τους, ότι οι τιμώμενοι άγιοι θεωρούνται δικοί μας, αφού είμαστε όλοι μέλη του σώματος της Εκκλησίας και ότι η πάνδημη παρουσία των πιστών στον ιερό ναό αποτελεί δείγμα ελπίδας. Στη συνέχεια ερμήνευσε το αγιογραφικό ανάγνωσμα του Εσπερινού από την Σοφία Σολομώντος, το οποίο αναφέρεται στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των δικαίων, όπως ονομάζονται οι άγιοι εξαιτίας της σύνδεσής τους με τον δίκαιο και αληθινό Θεό. Με αυτή την δικαιοσύνη του Θεού πρέπει και εμείς να συνδεθούμε, σημείωσε, μέσω της φρονήσεως και της αμέμπτου ζωής. Επίσης προσέθεσε ότι οι άγιοι υποφέρουν και βασανίζονται ευρισκόμενοι σε έναν συνεχή πνευματικό αγώνα με τον εαυτό τους και την κοινωνία και την λαίλαπα της αμαρτίας, τον οποίον φέρουν εις πέρας με αγάπη προς τον συνάνθρωπο και υπέρ της σωτηρίας όλων. Προέτρεψε τέλος στην αξιοποίηση του μεγίστου θείου δώρου της μετανοίας από όλους ως υπέρβαση των πτώσεων και των ανθρωπίνων αδυναμιών.

Την ημέρα της εορτής, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μεσσηνίας και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Φιλίππων και Εδέσσης.

Ο προεξάρχων Αρχιερεύς ομίλησε για την αγιότητα των εορταζομένων αγίων, Νικάνδρου και Ιωαννικίου, σημειώνοντας ότι αγωνίστηκαν με τον τρόπο της ζωής και της πίστης τους έχοντας αναφορά και απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού. Όλοι οι άγιοι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό: πάσχουν, δοκιμάζονται και αγωνίζονται. Ο μεν άγιος Νίκανδρος με την ομολογία, το μαρτύριο αλλά και τον αγώνα της ομοίωσης προς τον Θεό, ώστε να καταστεί η προσωποποίηση του ίδιου του Χριστού στο ποίμνιό του. Ο όσιος Ιωαννίκιος ως ασκητής και αγωνιστής μέσα από τον τρόπο της βιωτής τους επιβεβαιώνοντας την αλήθεια της πίστεως στο πρόσωπο του Χριστού ως περιεχόμενο ζωής. Έτσι ο καθένας μέσα από έναν διαφορετικό δρόμο εκφράζει το γεγονός της πίστεως.

Μας διαμηνύουν επίσης οι άγιοι ότι αυτός που πιστεύει πραγματικά χρειάζεται να αγωνίζεται στην ζωή του. Να πάσχει για αυτό που πιστεύει. Αυτή την σχέση πίστεως και πάθους την εξέφρασαν και όλοι αυτοί που με τον αγώνα τους, την πίστη τους, την προσφορά τους έβαψαν τα χώματα αυτά με το αίμα τους διακηρύττοντας ότι αγωνίστηκαν για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος της ελευθερία, τόνισε. Ίσως για κάποιους λαούς ή για τους αδαείς της ιστορίας ο αγώνας αυτός να φαίνεται λίγο οξύμωρος, ανερμήνευτος. Όμως οι αγωνιστές είχαν ενστερνιστεί την πίστη και το πάθος των δύο προστατών και εφόρων αυτής της πόλεως. Και αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Δεν αγωνίστηκαν για την κατάκτηση, δεν διεκδικούσαν από άλλους λαούς τίποτα. Γιατί ως πραγματικοί Έλληνες πατριώτες αγωνίστηκαν για να κερδίσουν αυτό που τους ανήκει· την πίστη τους, την γη τους, την ελευθερία τους. Δεν ήταν αγώνας κατάκτησης, αλλά αγώνας αντίστασης και απόκτησης της ελευθερίας από έναν δυνάστη. Το μήνυμα της σημερινής ημέρας έχει να κάνει με την πίστη και την ελευθερία.

Στις εορταστικές ακολουθίες και την Δοξολογία μετείχαν οι Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλοι των Ιερών Μητροπόλεων Κοζάνης Αρχιμ. Χριστοφόρος, Κίτρους Αρχιμ. Βαρνάβας και Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος καθώς και μεγάλος αριθμός κληρικών. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. X. Μπάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας Υποστράτηγος Ά. Ηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της εκπαίδευσης, των φορέων και των συλλόγων.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλεως, στο προαύλιο του ιερού ναού, και η καθιερωμένη Παρέλαση.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων