01/11/2019 01/11/2019 Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η 6η Ιερατική Σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Έδεσσα). Εισηγητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Παπανικολάου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η πανήγυρις του ναού μας». Ο π. Νικάνωρ...
01 Νοεμβρίου, 2019 - 12:14
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2019 - 12:02

6η Ιερατική Σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης

Διαδώστε:
6η Ιερατική Σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η 6η Ιερατική Σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Έδεσσα). Εισηγητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Παπανικολάου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η πανήγυρις του ναού μας».

Ο π. Νικάνωρ αναφέρθηκε στις καθιερωμένες πανηγύρεις των ιερών ναών κατά τις οποίες πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση κληρικών και πιστών, ενώ συνήθως προεξάρχει ο επιχώριος Ποιμενάρχης. Η προετοιμασία αυτών των εορτών περιλαμβάνει πολλή μέριμνα και έξοδα. Συχνά δε μπορεί να γεννηθεί το ερώτημα: Υπάρχει πνευματικό αντίκρυσμα; Επ᾿ αυτών ο ομιλητής υπογράμμισε ότι κατ᾿ αρχήν πρόκειται για ημέρες λατρείας του Θεού και τιμής των αγίων, ενώ αποτελούν θεόσδοτη παράδοση προερχόμενη από την Παλαιά Διαθήκη. Οι εχθροί της πίστεως μπορεί να ενοχλούνται, οι πιστοί όμως ταιριάζει να χαίρονται και να ευφραίνονται ενώπιον του Θεού (βλ. Λευτικόν), αρκεί οι εορτές αυτές να επιτελούνται με τρόπο ευάρεστο στον Θεό. Τέτοιες πανηγύρεις προσφέρουν πνευματική ωφέλεια και πνευματική ανάπαυση. Γι᾿ αυτό και ο ιερεύς είναι καλό να προτρέπει τους ενορίτες του σε συμμετοχή στο λατρευτικό μέρος της πανηγύρεως, ώστε να μην αναλώνονται αποκλειστικά στις υλικές μέριμνες που την συνοδεύουν. Ακόμη και για τον καλλωπισμό του ναού χρειάζεται φροντίδα, επειδή συντελεί στην πνευματική προετοιμασία. Τέλος η πνευματική σημασία των εορτών θα πρέπει να διδάσκεται στον λαό του Θεού, ώστε να μετέχει σε αυτές με επίγνωση και πνευματική αγαλλίαση, όπως και ο ιερός κλήρος.
Ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ ευχαρίστησε τον ομιλητή τονίζοντας την πρωτοτυπία του θέματος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων