14/04/2023 15/04/2023 Στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (παλαιά Μητρόπολη) Γιαννιτσών τελέσθηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023, οι Ιερές Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Στις Ιερές Ακολουθίες μετείχαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, εκ των...
14 Απριλίου, 2023 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2023 - 0:24

Αποκαθήλωση και χειροθεσία Πνευματικού από τον Μητροπολίτη Εδέσσης

Διαδώστε:
Αποκαθήλωση και χειροθεσία Πνευματικού από τον Μητροπολίτη Εδέσσης

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (παλαιά Μητρόπολη) Γιαννιτσών τελέσθηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023, οι Ιερές Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Στις Ιερές Ακολουθίες μετείχαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, εκ των εφημερίων του Ιερού Ναού ο προϊστάμενος και Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, ο Πρεσβύτερος Γεώργιος Γιαπατζής και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίνος και Θεόφιλος.

Μετά την είσοδο του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πνευματικό τον π. Γεώργιο Γιαπατζή, Πτυχιούχο Θεολογίας και Φυσικής, τονίζοντας ότι η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τον σκοπό αυτόν, επειδή ο Εσταυρωμένος αποτελεί το μεγαλύτερο πρότυπο φιλανθρωπίας.

Προέτρεψε δε τον χειροθετούμενο να έχει πάντοτε τον Εσταυρωμένο ενώπιόν του κατά την διακονία του ως πνευματικός, προκειμένου να οικονομεί με επιείκεια τους ανθρώπους, διότι, όπως τόνισε, ο σημερινός άνθρωπος δεν αντέχει άλλα φορτία. Έχει μεγάλο φορτίο επάνω του. Έτσι ως πνευματικός θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πρότυπο του Εσταυρωμένου, ώστε να αποφεύγει την άκρα αυστηρότητα αλλά και την υπερβολική επιείκεια. Να ακολουθεί την μέση οδό, που είναι και η οδός της Ορθοδοξίας.

Στην συνέχεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας ότι ο διάβολος προσπάθησε να δυσφημίσει τον Χριστό μέσω του ατιμωτικού σταυρικού θανάτου. Όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Από τότε ο Σταυρός του Χριστού έχει μεγάλη τιμή. Δεν είναι το καταραμένο όπλο του διαβόλου, αλλά είναι τρόπαιον του Χριστού, σημείον θριάμβου του Χριστού και ταυτίζεται με τον Χριστό.

Χρησιμοποίησε μάλιστα συγκεκριμένα αγιογραφικά παραδείγματα ο Σεβασμιώτατος για να δείξει ότι ο Σταυρός αποτελεί πλέον τίτλο τιμής και καύχημα των πιστών. Και εμείς όλοι, κατέληξε, για να είμαστε μαθητές του Χριστού, πρέπει να άρουμε τον σταυρό μας. Ο σταυρός ενός ανθρώπου μπορεί να είναι μια αρρώστια σωματική ή μια ψυχική αρρώστια, η αμαρτία, ή άλλα πράγματα, όπως η περιφρόνηση των άλλων, η οδύνη κ.λπ. Αυτόν τον σταυρό πρέπει να τον φέρουμε με πόθο, χωρίς να διαμαρτυρόμαστε στον Θεό. Σήμερα που έχουμε πολλές ανάγκες και μας απειλούν πολλοί κίνδυνοι -και την πατρίδα μας και εμάς προσωπικά- πρέπει να στηριχθούμε στον Σταυρό του Κυρίου που είναι ανίκητος.

Παρέστησαν οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων