02/07/2023 02/07/2023 Με αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Πρόκειται για την κυρίως πανήγυρη του Καθεδρικού ναού, δεδομένου ότι στον χώρο που έχει ανεγερθεί προϋπήρχε Ναός των Αγίων Αναργύρων. Το απόγευμα της παραμονής, στις 7.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή τμήματος του Τιμίου...
02 Ιουλίου, 2023 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2023 - 6:39

Αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο στην Έδεσσα για τους Αγίους Αναργύρους

Διαδώστε:
Αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο στην Έδεσσα για τους Αγίους Αναργύρους

Με αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Πρόκειται για την κυρίως πανήγυρη του Καθεδρικού ναού, δεδομένου ότι στον χώρο που έχει ανεγερθεί προϋπήρχε Ναός των Αγίων Αναργύρων.

Το απόγευμα της παραμονής, στις 7.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή τμήματος του Τιμίου Ξύλου στο προαύλιο του ναού. Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο ποιμενάρχης της Ι. Μ. Εδέσσης εξήγησε ότι ο Τίμιος Σταυρός που τέθηκε σε προσκύνηση προήλθε από δωρεά του μακαριστού Αρχιμ. Κοσμά Χρυσουλά προς την Ιερά Μητρόπολη, ο οποίος τον παρέλαβε από ιεράρχη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ευχαρίστησε επίσης τους Μητροπολίτες Τρίκκης και Λαγκαδά, τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τον πιστό λαό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά. Αναφέρθηκε στους Αγίους Αναργύρους σημειώνοντας ότι σήμερα η κοινωνία μας γίνεται όλο και περισσότερο εγωιστική και στερείται αγάπης.

Οι οικογένειες ασχολούνται ελάχιστα με τα παιδιά αλλά και με τους ηλικιωμένους, προκειμένου να έχουν την ησυχία τους. Χάθηκε η οικογενειακή συνοχή και θαλπωρή, επειδή στα πρότυπα μιας προτεσταντικής ατομοκεντρικής νοοτροπίας είναι όλοι υπεραπασχολημένοι. Ο Χριστός όμως θέλει ό,τι μας χαρίζει να το προσφέρουμε και στους άλλους.

Τίποτε δεν είναι πιο αρεστό στον Θεό από το να ωφελούμε τους συνανθρώπους μας. Αυτό έκαναν οι Άγιοι Ανάργυροι, επειδή είχαν πολλή αγάπη και για αυτό αποτελούν υπόδειγμα για εμάς. Ένας σπουδαίος τρόπος να ευεργετούμε, είναι η προσευχή για τους συνανθρώπους μας. Είναι εγωιστικό να εκκλησιαζόμαστε, αλλά να ξεχνούμε στην προσευχή μας τους άλλους. Οι Άγιοι Ανάργυροι μας δείχνουν τον δρόμο της αγάπης και της προσφοράς.

Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και των ιερών λειψάνων των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης στην πόλη της Έδεσσας προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου.

Την ημέρα της εορτής, Σάββατο 1η Ιουλίου, τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και προέστη εν συνεχεία της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Πλάτωνος και Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Κήρυξε ο προεστώς ιεράρχης τονίζοντας ότι οι Άγιοι Ανάργυροι διέπρεψαν και στο επίπεδο της επιστήμης αλλά και στο επίπεδο της πνευματικής ζωής και της πίστεως. Η επιστήμη δεν πρέπει να θεωρεί περιττή την πίστη, επειδή τότε έρχεται σύγχυση στην ζωή των ανθρώπων. Ομοίως, ούτε η πίστη θα πρέπει να θεωρεί ότι δεν χρειάζεται η επιστήμη, διότι τότε δημιουργούνται άλυτα προβλήματα. Οι εορταζόμενοι άγιοι συνδύασαν και τα δύο, για αυτό και αποτελούν υπόδειγμα για όλους.

Στον διήμερο εορτασμό μετείχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και μεγάλος αριθμός κληρικών, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας Υποστράτηγος Ά. Ηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων