16/10/2023 16/10/2023 Με Αρχιερατική Συγχοροστασία και Συλλείτουργο εορτάσθηκε η ετήσιος μνήμη της Ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης. Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις 6.00 μ.μ. η Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου στην είσοδο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Σκέπης Εδέσσης και ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος...
16 Οκτωβρίου, 2023 - 8:17
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2023 - 9:58

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Έδεσσα για την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου

Διαδώστε:
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Έδεσσα για την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου

Με Αρχιερατική Συγχοροστασία και Συλλείτουργο εορτάσθηκε η ετήσιος μνήμη της Ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις 6.00 μ.μ. η Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου στην είσοδο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Σκέπης Εδέσσης και ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Έλαβαν μέρος επίσης ο Αρχιμ. Προκόπιος Κρίβος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, ο Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Εδέσσης και μεγάλος αριθμός κληρικών.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας υπογράμμισε ότι “το καλύτερο κήρυγμα για την νίκη κατά του θανάτου είναι τα ιερά λείψανα των αγίων. Η Εκκλησία τιμά τον άνθρωπο. Ο Θεός έγινε άνθρωπος και επανόρθωσε τον άνθρωπο. Η Εκκλησία είναι επίσης μεγάλη Κιβωτός, που φυλάσσει όλα τα μεγάλα και τα σπουδαία. Αλλά και ο λαός μας δεν συμβιβάζεται με την λήθη. Θυμάται τον αιώνιο προορισμό του ανθρώπου, να γίνουμε άγιοι και αθάνατοι. Σήμερα δυστυχώς προωθείται και στη χώρα μας η καύση των νεκρών. Αφού δηλαδή διώξαμε τον Θεό από την ζωή μας, τώρα εξαφανίζουμε τελείως και τον άνθρωπο. Αντίθετα, η Εκκλησία μέσω της τιμής των ιερών λειψάνων μας διδάσκει, ότι στόχος μας είναι η αγιότητα, να μυροβλύσουμε. Αν καίγαμε τον Άγιο Καλλίνικο, δεν θα είχαμε τώρα τα ιερά οστά του. Η Έδεσσα αξιώθηκε να έχει έναν άγιο σύγχρονο, που έζησε ταπεινά και με πολλή αγάπη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να μείνουμε στενά συνδεδεμένοι με την Εκκλησία μας”.

Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 15/10, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Εδέσσης και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας. Συλλειτούργησαν επίσης ο Αρχιμ. Μάξιμος Κυρίτσης, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, ο Αρχιμ. Προκόπιος Κρίβος και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου επισημαίνοντας ότι “η πόλη της Εδέσσης φημίζεται μεν για πολλά καλά, προ πάντων όμως για την ευσέβειά της. Αποκορύφωμα και σφραγίδα αυτής της ευσεβείας είναι ο Άγιος Καλλίνικος, ο οποίος της προσέδωσε αιώνια δόξα. Ο Άγιος είχε ειρηνικά τέλη. Εκπλήρωσε τον σκοπό του, που ήταν να γεμίσει την ύπαρξή του με την θεία χάρη, και μας άφησε ως μέγιστη κληρονομιά τα άγια λείψανά του, τα οποία μαρτυρούν για την ανάσταση των νεκρών και αποτελούν σαφή απάντηση στην απαράδεκτη πρακτική της καύσης των νεκρών”. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον λόγο του αναφερόμενος στους Αγίους Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που έδωσαν την μάχη τους για την τήρηση της Ορθοδόξου πίστεως, και στην παραβολή του Σπορέως, παροτρύνοντας τους πιστούς να αυξήσουν μέσα τους τον σπόρο της διδασκαλίας του Ευαγγελίου για να καρποφορήσουν σε αρετές και αγιασμό.

Πλήθος πιστών μετείχε στον διήμερο εορτασμό, ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν ο κ. Διονύσιος Σταμενίτης, Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Β. Βασιλειάδης και η κ. Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων