10/09/2022 10/09/2022 Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιερατική διακονία και τις πνευματικές τις προϋποθέσεις με πολλές παραθέσεις από...
10 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:49
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2022 - 8:55

Έδεσσα: Ιερατική Σύναξη με τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Διαδώστε:
Έδεσσα: Ιερατική Σύναξη με τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιερατική διακονία και τις πνευματικές τις προϋποθέσεις με πολλές παραθέσεις από την ζωή και την διδασκαλία νεωτέρων Αγίων και Γερόντων της Εκκλησίας, όπως οι Όσιοι Παΐσιος ο Αγιορείτης, Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης, ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός κ.ά.

 

 

Όπως τόνισε ιδιαίτερα, επίκεντρο της ζωής του ιερέως θα πρέπει να είναι η προσωπική εμπειρία της χάριτος του Θεού. Προϋπόθεση της εμπειρίας αυτής είναι ο πνευματικός αγώνας με μετάνοια, αυτογνωσία, ταπείνωση, εξομολόγηση, υπακοή στον Επίσκοπο αλλά και η ειρηνική ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα και στην οικογένεια. Ο διάκονος του ιερού θυσιαστηρίου πρέπει να αναπαύσει τον Θεό και μετά τους άλλους, να αναπαύσει τον Επίσκοπο όπως και τους ενορίτες του. Πνευματική εμπειρία για τον ιερέα σημαίνει αίσθηση των τελουμένων, βιωματική σύνδεση με την ιερουργία των θείων μυστηρίων, σημεία της χάριτος, όπως δάκρυα κατανύξεως, αγαλλίαση, χαρά. Ένας τέτοιος κληρικός αντλεί δύναμη από την Αγία Τράπεζα, δεν πτοείται από τους ποικίλους πειρασμούς, θεωρεί τις αντιξοότητες οικονομία Θεού, δεν έχει παράπονα από άλλους, βιώνει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, όπως περιγράφονται από τον Απόστολο Παύλο, έχει δυνατή προσευχή, μεριμνά πάντοτε για την σωτηρία του ποιμνίου του, συγκινεί και εμπνέει.
Το πιο απαραίτητο από όλα τα άλλα προσόντα ενός ιερέως, όπως η μόρφωση ή η κοινωνική δράση, είναι η πνευματική εμπειρία, το βίωμα της χάριτος. Και αυτό το βίωμα πρέπει να αποδείξουμε σήμερα. Να δώσουμε αυτό το στίγμα στον σύγχρονο «δυτικό» τρόπο ζωής. Ότι η Ορθοδοξία μας είναι εμπειρία. Πίσω από τον Σταυρό υπάρχει χαρά. Ο Χριστιανισμός είναι βίωμα χαράς.

Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, στην οποία μετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων