21/08/2022 21/08/2022 Μεγάλη χαρά στην Έδεσσα χθες το απόγευμα, καθώς τελέστηκαν τα θυρανοίξια του μοναδικού σε όλη την Ελλάδα ιερού ναού της Αγίας Βάσσης της Εδεσσαίας και των τέκνων αυτής: Θεογνίου, Αγαπίου και Πιστού στον τόπο του σεπτού μαρτυρίου τους. Το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, στις 19.00, τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού. Τον Αγιασμό της...
21 Αυγούστου, 2022 - 11:10
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2022 - 15:29

Έδεσσα: Θυρανοίξια του μοναδικού ιερού ναού για την Αγία Βάσσα στην Ελλάδα

Διαδώστε:
Έδεσσα: Θυρανοίξια του μοναδικού ιερού ναού για την Αγία Βάσσα στην Ελλάδα

Μεγάλη χαρά στην Έδεσσα χθες το απόγευμα, καθώς τελέστηκαν τα θυρανοίξια του μοναδικού σε όλη την Ελλάδα ιερού ναού της Αγίας Βάσσης της Εδεσσαίας και των τέκνων αυτής: Θεογνίου, Αγαπίου και Πιστού στον τόπο του σεπτού μαρτυρίου τους.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, στις 19.00, τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού. Τον Αγιασμό της τελετής των Θυρανοιξίων τέλεσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Ακολούθησε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης και συγχοροστατούντος του οικείου ποιμενάρχου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών αρχιερεύς, ο οποίος τόνισε ότι το όπλο της Εκκλησίας είναι ο Σταυρός. Η Αγία Βάσσα έδωσε τον εαυτό της στον Χριστό από τα παιδικά της χρόνια και ανέθρεψε τα παιδιά της χριστιανικά. Γι’ αυτό και μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στο μαρτύριο. Ακολούθησε την εντολή «άγιοι γίνεσθε» και αγίασε.

Ομίλησε επίσης ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, κ. Ιωήλ, αναφερόμενος στο ιστορικό της ανοικοδομήσεως του Ιερού Ναού και επαινώντας όλους όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωσή του. Μάλιστα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κύριο δωρητή του Ναού, τον κύριο Αλέξανδρο Χατζηγιάννη.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Αγίου Καλλίνικου για την αναγνώριση και την αγιοκατάταξη της Αγίας Βάσσης της Εδεσσαίας αλλά και της Αγίας Χρυσής, ενώ ευχαρίστησε και τους δωρητές του Ιερού Ναού.

Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 21 Αυγούστου, τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης ανέπτυξε το νόημα της ευαγγελικής περικοπής εξαίροντας την σπουδαιότητα της πίστεως και της νηστείας. Προέβαλε επίσης το ιερό πρόσωπο της τιμωμένης Αγίας ως πρότυπο για τους πιστούς της εποχής μας.

Κατά το πέρας της Θ. Λειτουργίας έγινε και η ευλόγησις των κολλύβων της Αγίας Βάσσης.

 

Μεγάλος αριθμός κληρικών και πιστών μετείχε στις εορταστικές ακολουθίες, ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ης ΜΚ Μεραρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Πηγή: pellanews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων