16/09/2023 16/09/2023 Το ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στο Δαμιανό Πέλλας εγκαινίασε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Ο Ναός ανηγέρθη εις ανάμνησιν του ομωνύμου ιστορικού ναού κοντά στο Σιβριχισάρ της Καππαδοκίας (5ος αι./Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ο οποίος έλαβε την επωνυμία «Κόκκινη Εκκλησία» λόγω της κατασκευής του από...
16 Σεπτεμβρίου, 2023 - 18:37
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2023 - 18:36

Εγκαινιάσθηκε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στο Δαμιανό Πέλλας

Διαδώστε:
Εγκαινιάσθηκε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στο Δαμιανό Πέλλας

Το ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στο Δαμιανό Πέλλας εγκαινίασε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Ο Ναός ανηγέρθη εις ανάμνησιν του ομωνύμου ιστορικού ναού κοντά στο Σιβριχισάρ της Καππαδοκίας (5ος αι./Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ο οποίος έλαβε την επωνυμία «Κόκκινη Εκκλησία» λόγω της κατασκευής του από πέτρες με κόκκινη απόχρωση.

Την παραμονή (15/9), στις 6.00 μ.μ., τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού και η τελετή του καταρτισμού των ιερών λειψάνων των εγκαινίων προεξάρχοντος του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Σάββα Αγιαννανίτου και με την συμμετοχή του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πρωτοπρ. Γεωργίου Ζουμή, υπευθύνου για την τελετή των εγκαινίων, και άλλων κληρικών της περιοχής.

Την ημέρα των Εγκαινίων (16/9) το πρωί (7.00 π.μ.) τελέσθηκε ο Όρθρος και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης τέλεσε τα εγκαίνια του ναού και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Έλαβαν μέρος ο Πανοσ. Αρχιμ. Σάββας Αγιαννανίτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Γεώργιος Ζουμής, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης και άλλοι κληρικοί της περιοχής. Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες τον κ. Κωνσταντίνο Κάζογλου, Συνταξιούχο Στρατιωτικό, τον κ. Αθανάσιο Χασολάνη, φοιτητή, και τον μαθητή Γεώργιο Λαγομάτη.

Απευθυνόμενος στο Εκκλησίασμα μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας  ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον εφημέριο της ενορίας Αγ. Δημητρίου Δαμιανού, Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ζορμπά, για το επίτευγμα της ανεγέρσεως του ιερού ναού αλλά και για την άρτια διοργάνωση των εγκαινίων, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση αυτού του θεαρέστου έργου.

Στην συνέχεια ομίλησε ο π. Γεώργιος κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της ανοικοδομήσεως του ναού και στον συμβολισμό του τονίζοντας ιδιαίτερα την συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου και ευχαριστώντας θερμά τους πολλούς συνεργάτες και βοηθούς του στο έργο αυτό. Επέδωσε μάλιστα αναμνηστική πλακέτα στον Σεβασμιώτατο εκ μέρους της ενορίας.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον ναό και τον χώρο γύρω από αυτόν, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης, οι βουλευτές Πέλλας κ. Β. Βασιλειάδης και κα Θ. Τζάκρη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Περισσότερες Φωτογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων