28/09/2023 28/09/2023 Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, η ετήσια Σύναξη των Κατηχητών και των Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έδεσσα. Ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ζουμής, ο οποίος κατ᾿ αρχήν σημείωσε ότι το χάρισμα της κατηχήσεως δίδεται μέσω της χειροτονίας...
28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 9:11

Ετήσια Σύναξη Κατηχητών της Μητρόπολης Εδέσσης

Διαδώστε:
Ετήσια Σύναξη Κατηχητών της Μητρόπολης Εδέσσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, η ετήσια Σύναξη των Κατηχητών και των Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έδεσσα.

Ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ζουμής, ο οποίος κατ᾿ αρχήν σημείωσε ότι το χάρισμα της κατηχήσεως δίδεται μέσω της χειροτονίας στους ιερείς και κατά δεύτερο λόγο σε όλους τους πιστούς μέσω του μυστηρίου του Βαπτίσματος διά της μετοχής τους στο τριπλό αξίωμα του Ιησού Χριστού (το Αρχιερατικό, το Προφητικό και το Βασιλικό). Η κατήχηση, προσέθεσε, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές τάξεις. Ξεκίνησε μέσω των αγίων Αποστόλων από τους εκτός της Εκκλησίας αρχικά και συνεχίστηκε προς τα μέλη Της προκειμένου να εμβαθύνουν στην πίστη και να αυξηθούν πνευματικά. Η μετάδοση του λόγου του Θεού προηγείται της φιλανθρωπίας, όπως προκύπτει από τις Πράξεις των Αποστόλων, ενώ οδήγησε στην οικουμενική εξάπλωση του Χριστιανισμού χωρίς τεχνικά μέσα και παρά τις τεράστιες αντιξοότητες και τους διωγμούς εξημερώνοντας ακόμη και τους διώκτες.

Ο θεσμός του νηπιοβαπτισμού προέβαλε την ανάγκη κατήχησης των παιδιών και με αυτόν τον στόχο καθιερώθηκε ο θεσμός των κατηχητικών σχολείων. Τόνισε ακόμη ότι η Κατήχηση αποτελεί θεία λειτουργία μετά την Θεία Λειτουργία, αφού η ακρόαση του λόγου του Θεού αποτελεί νοερά κοινωνία Χριστού και γι᾿ αυτό οφείλει να έχει μυσταγωγικό χαρακτήρα. Πρέπει να στηρίζεται στο ορθόδοξο βίωμα και παρά την σύγχρονη κρίση που υφίσταται ο θεσμός σήμερα, πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την εξάπλωσή της προς όλους σύμφωνα με την αποστολική διαπίστωση: «ἐὰν γὰρ εὐαγγελίζωμαι, οὐκ ἔστι μοι καύχημα· ἀνάγκη γάρ μοι ἐπίκειται· οὐαὶ δὲ μοί ἐστιν ἐὰν μὴ εὐαγγελίζωμαι…» (Α΄ Κορ. 9,16) Κάθε Χριστιανός οφείλει να φροντίζει για την μετάδοση του λόγου του Θεού, αφού όπως έχει πει ένας σύγχρονος ιεράρχης, Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος). Σήμερα, κατέληξε, σε μια εποχή που προβάλλονται συνεχώς αρνητικά πρότυπα, που έχει υποβαθμιστεί ο κατηχητικός ρόλος των αναδόχων, που υπάρχει η πνευματική αδιαφορία των γονέων και η κατάπτωση της κοινωνίας, μόνη ελπίδα παραμένει ο Χριστός. Αλλοίμονο αν και εμείς δεν επιτελέσουμε το καθήκον μας. «Δόξα καὶ τιμή» όμως, κατά τον Απόστολο των Εθνών, αρμόζει σε όσους εκπληρώνουν την διακονία της κατήχησης.

Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος ολοκλήρωσε την Σύναξη με πατρικές ευχές για την έναρξη της νέας κατηχητικής περιόδου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων