23/08/2023 23/08/2023 Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Βάσσης στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Έδεσσα με αφορμή την ετήσιο μνήμη της. Την Κυριακή 20 Αυγούστου τελέσθηκε ο Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος στην προσφώνησή του...
23 Αυγούστου, 2023 - 9:18
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2023 - 9:30

Η εορτή της Αγίας Βάσσης στην Έδεσσα

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Βάσσης στην Έδεσσα

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Βάσσης στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Έδεσσα με αφορμή την ετήσιο μνήμη της.

Την Κυριακή 20 Αυγούστου τελέσθηκε ο Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος στην προσφώνησή του προ του κηρύγματος επαίνεσε τον κ. Αλέξανδρο Χατζηγιάννη για την σπουδαία συμβολή του στην ανέγερση του Ναού.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο μαρτύριο των εορταζομένων Αγίων και τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλο, ο οποίος επί σειρά ετών μετέχει ανελλιπώς στην πανήγυρη. Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Κοζάνης αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης και την θαυμαστή διάσωση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, από την οποία πέρασε μέσα η φωτιά και δεν άγγιξε κανένα κτίσμα. Θαύμα του Θεού το οποίο μπορούν να το δουν μόνο όσοι έχουν ανοιχτούς τους οφθαλμούς της πίστεως. Σήμερα, τόνισε, εξέλιπε δυστυχώς η πίστη των πολλών. Οι καταστροφές στην κτίση του Θεού μαρτυρούν την αποστασία των ανθρώπων από το Θεό και την περιφρόνηση του Θεού. Θεός δεν ακούγεται πουθενά ούτε και στην Ελλάδα, η οποία τρέχει πίσω από την άθεη Ευρώπη.

H Αγία Βάσσα μπόλιασε τον εαυτό της και τα παιδιά της με Χριστό. Μέγα προνόμιο έδωσε ο Θεός στη γυναίκα να γίνεται μητέρα. Πρότυπο η Παναγία, η οποία κατέχει κεντρική θέση στην Εκκλησία. Ομοίως και η Αγία. Χωρίς την παιδεία της μάνας τα παιδιά εύκολα χάνονται. Τα παιδιά της Αγίας Βάσσης αγίασαν διότι άκουγαν την μητέρα τους και αυτή τους νουθετούσε. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με την ευχή ο Θεός να φυλάσσει τον κόσμο να μην έρθουν χειρότερα λόγω των αμαρτιών μας και η αγία Βάσσα να πρεσβεύει για όλους.

Το πρωί της εορτής, 21 Αυγούστου 2023, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ηθική σήψη που κυριαρχεί σήμερα και παρουσίασε την Αγία ως παράδειγμα μητέρας ευσεβούς.

Επίσης τόνισε την αξία της συμμετοχής στα μυστήρια της Εκκλησίας και μάλιστα στο μυστήριο της εξομολογήσεως.

Στον εορτασμό μετείχε μεγάλος αριθμός κληρικών, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Εδέσσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, άλλων αρχών και φορέων και πλήθος λαού.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων