28/10/2022 28/10/2022 Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών παρουσίαση ενός λευκώματος αφιερωμένου στα 50 χρόνια της ιστορίας του Ιερού Ναού και στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά.  Για το βιβλίο μίλησαν ο κύριος Δημήτριος Μητκούδης, πρώην εκκλησιαστικός επίτροπος και ενεργό μέλος του...
28 Οκτωβρίου, 2022 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2022 - 9:52

Παρουσίαση λευκώματος αφιερωμένου στα 50 χρόνια της ιστορίας του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Διαδώστε:
Παρουσίαση λευκώματος αφιερωμένου στα 50 χρόνια της ιστορίας του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών παρουσίαση ενός λευκώματος αφιερωμένου στα 50 χρόνια της ιστορίας του Ιερού Ναού και στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά.

Για το βιβλίο μίλησαν ο κύριος Δημήτριος Μητκούδης, πρώην εκκλησιαστικός επίτροπος και ενεργό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυωτών Γιαννιτσών «Ανατολική Ρωμυλία», ο οποίος παρουσίασε με ευσύνοπτο λόγο την ιστορία των Καρυωτών που ως πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία έφτασαν στα Γιαννιτσά και δημιούργησαν τον Συνοικισμό Καρυωτών. Αναφέρθηκε στον εκκλησιασμό τους αρχικά στον παλαιό μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών αλλά και στην ανάγκη ενός ναού κοντά στον συνοικισμό τους για τις άμεσες λειτουργικές και ποιμαντικές τους ανάγκες. Μίλησε επίσης για τα κειμήλια που μετέφεραν από την πατρίδα, με βασικότερο το Άγιο Ποτήριο, το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και συνδέεται με τις μνήμες και την ιστορία.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κάμτσης, παλαιός ενορίτης και αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος». Αναφέρθηκε στις παιδικές του μνήμες, όπου για τον εκκλησιασμό του αναγκαζόταν να ανεβαίνει ως τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή του Αγίου Γεωργίου, το πώς κατεδαφίστηκε το παλαιό οθωμανικό κτίριο, στην «Παράγκα», που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Ναός και στην συνέχεια εξυπηρέτησε τις Κατηχητικές Συνάξεις της Ενορίας, και στο κτίσιμο του Ιερού Ναού, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν την 1η Οκτωβρίου του 1972 από τον τότε επίσκοπο Εδέσσης Άγιο Καλλίνικο. Ακόμη ομίλησε για τις ποικίλες δράσεις του Ιερού Ναού τα τελευταία χρόνια, τις προσκυνηματικές εκδρομές και την παραγωγή και προβολή δύο ταινιών από την κινηματογραφική ομάδα του ιερού Ναού μετά από πρόταση του ίδιου και της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Χατζηδήμου, εφημέριος του Ιερού Ναού και ιατρός. Στην σύντομη εισήγησή του μίλησε για το δεύτερο μέρος του βιβλίου, που αφορά το παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά και την αγιογράφησή του, αλλά και για την προσωπική του σύνδεση με τον σύγχρονο Ρώσο Άγιο και το πώς η γνωριμία του με αυτόν τον οδήγησε στην ιερωσύνη και στην διακονία του στον ίδιο ναό. Ακόμη αναφέρθηκε στον αγιογράφο του ιερού Παρεκκλησίου, αείμνηστο Γεώργιο Παπαϊωάννου, ο οποίος με πολύ μεράκι και αγάπη ιστόρησε με πρωτότυπες παραστάσεις την ζωή και τα θαύματα του Αγίου Λουκά όπως και πλήθος σύγχρονων Ρώσων και Ελλήνων Αγίων.

Τελευταίος ομίλησε για το βιβλίο εκ βάθους καρδίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, καθώς τον συνδέουν προσωπικές μνήμες με αυτόν. Προ 50 ετών ήρθε στα Γιαννιτσά για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και έκτοτε συνδέθηκε με τον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων και τον μακαριστό π. Λάμπρο Χατζηλαμπρινό, κτίτορα του Ναού. Αναφέρθηκε επίσης στο πολύτιμο έργο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Αθηναγόρα Καραμαντζάνη, τον οποίο θεωρούσε πρότυπο ιεροκήρυκος, καθώς είχε πλούσια δράση με τις κατηχητικές συνάξεις που γίνονταν στην «Παράγκα» πλησίον του Ιερού Ναού αλλά και για τα Κυριακάτικα Εσπερινά Κηρύγματά του, που αποτελούν θεσμό για την πόλη έως σήμερα. Τέλος, επαίνεσε τους εφημερίους του Ναού για το πλούσιο ποιμαντικό έργο τους, το οποίο αφανώς επιτελούν και ευλόγησε την συνέχισή του.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Προϊστάμενος του ιερού ναού, Πρωτοπρ. Κυριάκος Χατζηδήμου, ευχαρίστησε τους ομιλητές προσφέροντάς τους αναμνηστικό κάδρο με την φωτογραφία του Ναού. Ευχαρίστησε επίσης όσους διέθεσαν κειμήλια και φωτογραφίες, τα οποία εκτέθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης στον χώρο της εκδήλωσης και θα εκτεθούν και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου μετά την Θεία Λειτουργία. Όσον αφορά στα κειμήλια, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο επίσημο έγγραφο των εγκαινίων του ιερού ναού, στο πρώτο Αντιμήνσιο με την υπογραφή του αγίου Μητροπολίτου Καλλινίκου και στο πετραχήλι και το ράσο του πατρός Λάμπρου Χατζηλαμπρινού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως και Χώρας (Πατριαρχείου Αντιοχείας) κ. Εφραίμ, κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Πληροφορίες για την διάθεση-πώληση του επετειακού Λευκώματος στα γραφεία του ιερού ναού.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων