19/10/2023 20/10/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης η μνήμη του αγίου και ενδόξου προφήτου Ιωήλ, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2023, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης...
19 Οκτωβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2023 - 0:54

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης η μνήμη του αγίου και ενδόξου προφήτου Ιωήλ, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2023, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του οικείου Ποιμενάρχου, κ. Ιωήλ, καθώς και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Ευμενείας κ. Ειρηναίου.


Παρέστη επίσης συμπροσευχόμενος και ο εψηφισμένος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Στο κήρυγμά του ο χοροστατών ιεράρχης επισήμανε ότι ο προφήτης Ιωήλ προφήτευσε την έλευση του Μεσσία και την Βασιλεία του Θεού.

Τόνισε επίσης ότι Παράδεισος είναι το να βρίσκονται οι άνθρωποι κάτω από την ευλογία του Θεού. Ακόμη και πριν την έλευση του Χριστού όλοι οι λαοί μετείχαν στον λόγο του Θεού, γι᾿ αυτό και υπάρχουν αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι που προφήτευσαν για τον Μεσσία.

Σε εμάς όμως, που έχουμε λάβει το Βάπτισμα και το Χρίσμα, ο Θεός αποκαλύπτεται πολύ πιο εύκολα. Δυστυχώς όμως σήμερα σκληρυνθήκαμε και αποκλίναμε στην αμαρτία. Για αυτό χρειάζεται να παρακαλέσουμε τον προφήτη Ιωήλ να προσεύχεται για το γένος μας.

Την ημέρα της εορτής, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

Ακολούθησε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Εδέσσης και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, Καστορίας κ. Καλλινίκου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος τονίζοντας ότι τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Εδέσσης αποτελούν πανήγυρη και αιτία χαράς για την τοπική Εκκλησία, διότι ο τιμώμενος άγιος εμπνέει τον Μητροπολίτη στην διακονία του ποιμνίου του.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του προφήτου Ιωήλ και στην αποστολή των προφητών γενικότερα υπογραμμίζοντας ότι η ζωή της ανθρωπότητος καθοδηγείται από την ασκητική ζωή των προφητών, η οποία χαριτώνεται από την επίσκεψη του Θεού. Η βιωτή και το παράδειγμα των προφητών τους αναδεικνύουν σε σκεύη εκλογής για την συνομιλία με τον Θεό.

Οι αξίες για κάθε εποχή παραδίδονται από τον ίδιο τον Θεό και ο κάθε άνθρωπος εκπληρώνει τον σκοπό του μέσα από την υπακοή και την συμμετοχή του στις αξίες αυτές.

Όλοι οι άνθρωποι προσμένουν την φωνή του προφήτου για να ακούσουν την φωνή του Θεού, να γευθούν την χάρη από την παρουσία του Θεού.

Αυτή είναι η μεγάλη διακονία την οποία προσέφεραν οι προφήτες στην Εκκλησία αλλά και αυτή είναι η μεγάλη διακονία την οποία προσφέρει η Εκκλησία μας προς τον κόσμο όλο.

Το κήρυγμα της Εκκλησίας μεταφέρει την βουλή και την αγάπη του Θεού προς πάσα κατεύθυνση.

Το κήρυγμα του προφήτου Ιωήλ είχε δύο βασικά σημεία. Καλούσε όλους σε μετάνοια και αναδείκνυε την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος ως αιτίας σωτηρίας όλων των λαών. Αυτά τα δύο σημαντικά σημεία μιλούν και σήμερα στην ζωή μας και μας οδηγούν σε μία σχέση αγάπης με τον Θεό. Αυτά προσφέρει και η Εκκλησία μας στη ζωή της οικουμένης.

Τέλος προέτρεψε να ζήσουμε ζωή συνταυτισμένη με την ζωή που μας προσφέρει ο Χριστός μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, ενώ τόνισε ότι ο εορτάζων Μητροπολίτης Εδέσσης αποτελεί υπόδειγμα για τους άλλους αρχιερείς για την συνολική προσφορά του προς το ποίμνιό του και την Εκκλησία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε πολύ ευλογημένοι από τον Θεό που έχετε έναν τέτοιο Μητροπολίτη».

Στις ιερές ακολουθίες μετείχε μεγάλος αριθμός κληρικών εκ της Ιεράς Μητροπόλεως και εκτός αυτής καθώς πλήθος πιστών.

Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Έδεσσας κ. Ιωάννης Τσεπκεντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε ευχές στο Μητροπολιτικό οίκημα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων