06/03/2023 06/03/2023 Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και εφέτος στην Τσαριτσάνη η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία συνδυάζεται κάθε χρόνο με το μνημόσυνο του άξιου τέκνου της κωμόπολης και υπέρμαχου της Ορθοδοξίας, Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, ενώ συλλειτούργησαν μαζί οι πρωτοπρεσβύτεροι, π....
06 Μαρτίου, 2023 - 9:47

Ελασσώνος Χαρίτων: “Αδύνατον να έρθει κανείς στη θέση των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους”

Διαδώστε:
Ελασσώνος Χαρίτων: “Αδύνατον να έρθει κανείς στη θέση των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους”

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και εφέτος στην Τσαριτσάνη η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία συνδυάζεται κάθε χρόνο με το μνημόσυνο του άξιου τέκνου της κωμόπολης και υπέρμαχου της Ορθοδοξίας, Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, ενώ συλλειτούργησαν μαζί οι πρωτοπρεσβύτεροι, π. Γεώργιος Κοντοτάσιος, π.Αλέξανδρος Νεζεριώτης. π. Χρήστος Γεροφάκας, π. Αθανάσιος Αποστόλου και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης.

Σε περίοπτη θέση στο ναό υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κωνσταντίνου Οικονόμου, που φυλάσσονται μέχρι σήμερα σε ειδικό χώρο.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στο τέλος της οποίας ο Μητροπολίτης Ελασσόνας ανάμεσα στα άλλα ανέφερε τα εξής:

«Εδώ στην Τσαριτσάνη, η οποία διετέλεσε για 200 περίπου χρόνια έδρα της Μητροπόλεως Ελασσόνος, έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, να τελούμε και το μνημόσυνο των δύο περίλαμπρων τέκνων της Τσαριτσάνης, του Ιωσήφ Επισκόπου Ρογών και του μεγάλου διδασκάλου του Γένους, Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων.

Φέτος όμως, η σημερινή Κυριακή είναι διπλά πένθημη, διότι εκτός από την τέλεση του μνημόσυνου των δύο αυτών κληρικών της Τσαριτσάνης, τελέσαμε και το μνυμόσυνο όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά το τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην είσοδο των Τεμπών.

Όλοι συγκλονιστήκαμε αυτές τις ημέρες και φυσικά η λύπη όλων είναι μεγάλη. Καλό είναι αυτές τις ημέρες όχι δηλώσεις. Προσευχή στο Θεό να δίνει υγεία πρώτα σε αυτούς που ακόμα βρίσκονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία και γρήγορα να εξέλθουν από αυτή τη δοκιμασία. Προσευχή ώστε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές όλων αυτών των ανθρώπων που βιαίως και αδίκως έχασαν τη ζωή τους και στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. Αλλά και προσευχή ακόμα, ο Θεός να δίνει δύναμη, παρηγοριά και στήριξη στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Είναι αδύνατο κανείς να έρθει στη θέση των γονιών και των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους. Κανείς μας δεν μπορεί να ρθει σε αυτή τη θέση, αλλά οι άνθρωποι αυτοί πλέον που σηκώνουν αυτόν το Σταυρό και ανεβαίνουν αυτό το Γολγοθά, χρειάζονται την προσευχή μας».

Ακολούθησε ομιλία για την πτυχή της ζωής και της πολύπλευρης δράσης του τιμώμενου πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Οικονόμου, από την κα Ζωή Φτίκα, Γενική Διευθύντρια δασών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας της Επιθεώρησης Εφαρμογής δασικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναφέρθηκε στον δεινό ιεροκήρυκα, τον σοφό κληρικό και ρήτορα που τίμησε τον Χριστό και την Ελλάδα και ο οποίος διακρίθηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης για το θάρρος, την παρρησία και τη φιλομάθειά του, περιοδεύοντας και κηρύσσοντας σε όλη την Ευρώπη, τυχών ο ίδιος από την πατρίδα της αναγνώρισης των υπηρεσιών του προς αυτή.

«Και σήμερα προσκυνούμε όλοι μαζί παρακαλώντας την Υπεραγία Πανάχραντο Θεοτόκο, Μητέρα όλων μας να πάρει υπό τη Σκέπη της τις ψυχές των αδικοχαμένων ανθρώπων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ,να απαλύνει τον πόνο των δικών τους ανθρώπων ,αλλά και να γιατρεύσει γρήγορα τις ψυχές και τα τραύματα των επιζώντων.

Τιμούμε σήμερα την μνήμη του συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Οικονόμου του Εξ Οικονόμων όπως κάθε χρόνο .Τιμούμε σήμερα την μνήμη ενός επιφανούς κληρικού και λόγιου. Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ελληνικής λογιοσύνης του 19ου αιώνα. Ένα άξιο τέκνο της Τσαριτσάνης που έδωσε με όλες του τις δυνάμεις την δική του μάχη και πρόσφερε στο ¨Έθνος μεγάλες υπηρεσίες όπως ταιριάζει σε έναν Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους» ανέφερε η κα.Φτίκα και έκλεισε την σύντομη ομιλία της λέγοντας τα εξής «Σήμερα η Τσαριτσάνη τιμά το άξιο τέκνο της Τον Κωνσταντίνο Οικονόμο των εξ Οικονόμων που με την παιδαγωγική του δράση και τους λόγους του, με τα συγγράμματά του, με τη στάση ζωής του και τον αγώνα του ενίσχυσε την πίστη των πατριωτών του και τους προέτρεψε στους πατριωτικούς αγώνες για την ανεξαρτησία του τόπου.

Έκανε την Τσαριτσάνη ξακουστή στα πέρατα του Οικουμενικού Ελληνισμού και το όνομά του γράφτηκε με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο της Ιστορίας ,ως Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους».

Στη συνέχεια ακολουθήσε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και το κοινό.

Ποιοι παρέστησαν

Στις φετινές εκδηλώσεις τns ιστορικής κωμόπολης παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λάρισας Μάξιμοs Χαρακόnουλοs, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου και Ευαγγελία Λιακούλn, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης, ο δήμαρχος Ελασσόναs Νίκοs Γάτσαs, θεσσαλίαs – οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Κώσταs Πασχόnουλοs, Γιώργοs Κατσιούραs, Γιάννns Καριnίδns, Χρήστοs Παnαδnμnτρίου, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο nρώnν δήμαρχοs Ελασσόναs­ εnικεφαλής τns μείζονοs μειοψnφίαs στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκοs Ευαγγέλου, αξιωματικοί τηs Αεροπορίαs και του Στρατού ωs εκπρόσωποι του Α.Τ.Α. και τηs 1ηs Στρατιάs αντίστοιχα, ο διοικnτήs του Α.Τ. Ελασσόναs Πέτροs Μουταφίδns, ο διοικnτής τns Πυροσβεστικής Υπnρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς,οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώσταs Καραγιάννns, Κατερίνα Ζηρδέλη- Σερετίδου, ο nρόεδρος τns Κοινότnτας Τσαριτσάνns Αχιλλέαs Μnτσιμnόναs, ο nρόεδροs τns Τοπικής Κοινότnτας Ελασσόνας Βασίλης Μουλτσιάς, κοινοτικοί σύμβουλοι, το μέλοs τηs διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισαs Γιάννηs Τόλιοs, ο πρόεδρος τηs ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ελασσόναs Γιώργοs Γιαννούλαs, μέλη τηs Νομαρχιακήs του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προϊστάμενοι υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τα Δ.Σ.του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνηs, του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνηs, του Εξωραϊστικού Συλλόγου, εκπαιδευτικοί, μαθnτέs και μαθήτριες και πλήθος κόσμου.

Πηγή: Radio Elassona/ Ανδρέας Νικούλης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων