09/06/2021 09/06/2021 Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, Κυριακή του Τυφλού ο Σεβασμιώτατος Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος ιερούργησε στον ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νικησιάνης πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μπένο, τον εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο π. Ζαχαρία Μέγκα και τους Διακόνους της Μητροπόλεως π. Παλλάδιο και π. Αθανάσιο. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας...
09 Ιουνίου, 2021 - 13:07
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2021 - 21:30

Σε κλίμα συγκίνησης η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Διαδώστε:
Σε κλίμα συγκίνησης η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, Κυριακή του Τυφλού ο Σεβασμιώτατος Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος ιερούργησε στον ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νικησιάνης πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μπένο, τον εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο π. Ζαχαρία Μέγκα και τους Διακόνους της Μητροπόλεως π. Παλλάδιο και π. Αθανάσιο.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ετέλεσε σε κλίμα συγκίνησης την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Παλλαδίου Ζαχαρούδη.

Στην ομιλία του ο π. Παλλάδιος ευχαριστώντας υιικά και από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο, για όλες τις ευλογημένες στιγμές που τα τέσσερα χρόνια της διακονίας του, έζησε δίπλα του ως Αρχιδιάκονος, τόνισε:

«Σεβασμιώτατε Πάτερ, Σεβαστοί Πατέρες και Αγαπητοί Αδελφοί

Βαθειά συγκινημένος από τα τελούμενα σήμερα στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου της γενέτειράς μου Νικησιάνης δέχομαι με ευγνωμοσύνη και ευθύνη πολλή τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης.

Κατ’ αρχάς αισθάνομαι ευγνωμοσύνη ανέκφραστη προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, διότι σήμερα δια των χειρών του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Κυρίου Χρυσοστόμου, δέχομαι τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, ώστε να αρχίσω να τελώ ως Πρεσβύτερος τα σωτήρια Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Μαζί όμως με την μυστική ευτυχία για την ύψιστη τιμή, που μου επιδαψιλεύει σήμερα η Εκκλησία, αντιλαμβάνομαι στα μύχια της ψυχής μου και την ευθύνη, που αναλαμβάνω στους ασθενείς ώμους μου.

Ευθύνη ενώπιον του «μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού», πώς να φανώ άξιος οικονόμος της Χάριτός Του. Ευθύνη επίσης ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, στο πρόσωπό του οποίου διακρίνω τον πνευματικό καθοδηγητή και το στήριγμα μου. Διακρίνω επίσης τον πατέρα, που θα με αγκαλιάσει και θα με στηρίξει στον δύσκολο αγώνα, τον οποίο καλούμαι να αναλάβω, τον πνευματικό ποιμένα που θα προσεύχεται για την επιτυχία του έργου που με καλεί το Άγιο Πνεύμα, να επιτελέσω. Ευθύνη διότι με περιέβαλε εξ αρχής με αγάπη και στοργή όπως ο πατέρας το παιδί του, ιδίως τα τελευταία χρόνια της διακονίας μου πλησίον Του ως Αρχιδιάκονος Του. Πως, αλήθεια διερωτώμαι, να αναδειχθώ άξιος της στοργής και της εμπιστοσύνης, με την οποίαν πατρικώς με περιβάλλει.

Ευθύνη τέλος ενώπιον του πιστού λαού Tου Θεού, τον οποίον εν καιρώ με τις ευχές του πατρός και Ποιμενάρχου μας πρόκειται με την Δύναμή Του να υπηρετήσω. Πώς να συμβάλω στην πνευματική και ηθική του πρόοδο, ώστε να έχω την καλήν απολογίαν ενώπιον του Μεγάλου Δομήτορος της Εκκλησίας μας Ιησού Χριστού, όταν μέλλει «συναίρειν λόγον» με όλους τους ανθρώπους, ιδίως όμως με τους λειτουργούς της Χάριτός Του.

Γι αυτό παρακαλώ όλους σας την ώρα αυτή να αναπέμψετε θερμήν προσευχή στον Μέγαν Αρχιερέα Χριστόν, ώστε η νέα διακονία μου, η πλέον ευθυνοφόρα, να είναι ανεπαίσχυντος και καρποφόρος προς δόξαν Του. Τελειώνοντας επιθυμώ να εκφράσω ειλικρινείς ευχαριστίες πάλι στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Ιδιαιτέρως όμως θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τον σεβαστόν γέροντά μου Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μπένο, ουσιαστικό συμπαραστάτη σε πολύ σημαντικές στιγμές και αποφάσεις της ζωής μου, για την εμπιστοσύνη, για την αδελφική Του αγάπη και για όλα όσα κάνει για εμένα, εύχομαι δε ο μισθαποδότης Θεός να Του χαρίζει πάντοτε υγεία, μακροημέρευση και δύναμη για την επιτέλεση του δύσκολου έργου στο πλευρό του Πατρός και Ποιμενάρχου μας. Να γνωρίζετε, σεβαστέ Πάτερ, ότι έχετε, και θα έχετε, την υιική μου αφοσίωση ως ελάχιστο δώρο της δικής σας εν Χριστώ αγάπης.

Υπόσχομαι με την βοήθεια του Θεού να προσφέρω όλες τις δυνάμεις μου στην νέα υψηλή διακονία μου. Συνεπικουρούμενος από την καθοδήγηση του Επισκόπου μου, του σεβαστού γέροντός μου και άλλων έμπειρων Λειτουργών του ιερού θυσιαστηρίου έχω σκοπόν ιερόν να σταθώ παρά το πλευρόν του φιλοχρίστου λαού και ιδίως των νέων ανθρώπων.

Πριν τελειώσω την ταπεινήν αυτήν προσλαλιάν μου θεωρώ χρέος μου και πάλιν να εκφράσω την απέραντόν της ψυχής μου ευγνωμοσύνη προς τους σεβαστούς μου γονείς και τα αγαπητά μου αδέλφια, ως και τους Αιδεσιμολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Αθανάσιον Παπαδάκη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και π. Ζαχαρία Μέγκα Αρχιερατικό Επίτροπο Παγγαίου και εφημέριο της ενορίας της γενέτειράς μου, και όλους του αδελφούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας οι οποίοι αν και είναι απόντες σήμερα, λόγω ενοριακών υποχρεώσεων, με τιμούν με την προσευχή τους.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς, που σήμερα παρίστασθε στην εις Πρεσβύτερον Χειροτονίαν μου και σας παρακαλώ εκ βάθους ψυχής και καρδίας να ευχηθείτε, ο Κύριος να δεχθει και να ευλογήσει την ταπεινήν μου προσφοράν και θυσίαν. Αμήν!»

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αφού τόνισε την υψηλή αξία της Ιεροσύνης, μίλησε με πατρική αγάπη για τον π. Παλλάδιο και εξήρε την υπακοή του, την ευγένειά του και την προθυμία του κατά την τετραετή και πλέον διακονία του συμβουλεύοντάς τον να παραμείνει πιστό τέκνο της Εκκλησίας κηρύττοντας αδιαλείπτως Ιησούν Χριστόν εσταυρωμένον και αναστάντα, ο οποίος είναι η ανεξάντλητος πηγή δυνάμεως για τον κάθε κληρικό. Επίσης τον παρότρυνε να μείνει αφοσιωμένος στο έργο της Εκκλησίας δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον πάσχοντα άνθρωπο.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επιβραβεύοντας τον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο για την καλή διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη ως Αρχιδιάκονος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης μετά των Αντιδημάρχων κ. Χρήστο Μποσμπώτη, Βασίλειο Δημητρακούδη και Ευάγγελο Σαραντούδη, Ο Βουλευτής Νομού Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης, ο πρ. πρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Μονάδας Ελευθερούπολης (MLRS) Αντισυνταγματάρχης κ. Γρηγόριος Γκίζας, ο Αστυνομικός  Διοικητής Ελευθερούπολης κ. Άγγελος Παπαθεμελής και πλήθος πιστών κατοίκων της κωμοπόλεως.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως π. Παλλαδίου 2021

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων