15/10/2020 15/10/2020 Υπογράφηκε η διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών συμβάσεων για τη «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων» από την  Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Έτσι, το ερημικό καστρομονάστηρο των Στροφάδων, όπου μόνασε και ο Άγιος Διονύσιος της Ζακύνθου, σύντομα θα αποκατασταθεί. Τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 16η Νοεμβρίου του 2020 (ώρα...
15 Οκτωβρίου, 2020 - 11:50
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2020 - 11:37

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης για την αποκατάσταση της Μονής Στροφάδων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης για την αποκατάσταση της Μονής Στροφάδων

Υπογράφηκε η διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών συμβάσεων για τη «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων» από την  Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Έτσι, το ερημικό καστρομονάστηρο των Στροφάδων, όπου μόνασε και ο Άγιος Διονύσιος της Ζακύνθου, σύντομα θα αποκατασταθεί. Τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 16η Νοεμβρίου του 2020 (ώρα 10.00 π.μ.), με την 20η Νοεμβρίου 2020 (και ώρα δεκάτη πρωινή) να αποτελεί την ημερομηνία  ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών. Από εκεί και πέρα αναμένεται να βρεθεί ο ανάδοχος, προκειμένου να ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό έργο.

Το έργο είναι εκτιμώμενης αξίας 11.209.677,42 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις δημόσιες υποδομές από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο και το σύμπλεγμα των Στροφάδων Νήσων» και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Στερέωση και Αποκατάσταση του Πύργου, και τοπικές ανακτήσεις, στο συγκρότημα της Ιεράς Μονής Στροφάδων».

«Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Ήδη δημοσιεύτηκε η προκήρυξη και περιμένουμε μέχρι 16 Νοεμβρίου τις προσφορές για την αποκατάσταση του Πύργου του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Είναι ένα σημαντικό έργο πολιτισμού και ιστορίας και θα ήταν αδιανόητο να συνεχίσει να πέφτει από την αδιαφορία ιθυνόντων των και υπευθύνων. Έχουμε μια προσδοκία ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 16 Νοεμβρίου οι υποβολές των προσφορών για να ανακηρυχθεί ο τελικός εργολάβος», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, που υπήρξε Μητροπολίτης Ζακύνθου και περίμενε χρόνια να δει να γίνεται πραγματικότητα αυτό το όνειρο.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε, σχετικά, ότι η προσπάθεια για ένα τόσο σημαντικό έργο ξεκίνησε πριν χρόνια και επιτέλους σημειώνεται πρόοδος. «Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια όταν στο Υπ. Πολιτισμού ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και έγινε η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το δύσκολο ήταν να εγκριθεί από το ΚΑΣ. Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και έκτοτε προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα να προχωρήσει το έργο. Κάθε φορά που γίνεται σεισμός ή κακοκαιρία έχουμε όξυνση του προβλήματος».

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Κατερίνα Μοθωναίου έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη, μετά από αγώνες εννέα μηνών. «Μετά την εντολή της Περιφερειάρχη είμαι στην ευχάριστη θέση μετά από 9μηνη συνεχή επαφή με τον κ. Βλαχούλη και μετά την επίσκεψη συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Δωδώνης στα Στροφάδια να έχουμε την υπογραφή, ώστε το έργο να πάρει τον δρόμο του και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ξεπεράσαμε τα εμπόδια! Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με τον κ. Βλαχούλη, που επισκεφτήκαμε μαζί τα Στροφάδια».

Ο κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης είναι Προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στα Στροφάδια μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Κατερίνα Μοθωναίου, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης, κ. Χρυσόστομο, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στο Καστρομονάστηρο.

Φωτογραφία, πληροφορίες: imerazante.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων