22/10/2022 23/10/2022 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την 17η Οκτωβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ζίχνης, το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου στο...
22 Οκτωβρίου, 2022 - 19:42
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2022 - 2:46

Έναρξη νέου επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου

Διαδώστε:
Έναρξη νέου επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την 17η Οκτωβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ζίχνης, το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματο-ποιήθηκε στον ως άνω χώρο, τελέστηκε ο Αγιασμός και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, εκφράζων δοξολογία προς τον Θεό, εξέφρασε τις εγκάρδιές του ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και προς τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε. για την ευκαιρία που παρέχεται στους Κληρικούς της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και την εκκλησιαστική εμπειρία τους σε θέματα Πίστεως, Ορθοδόξου Λατρείας και έμπρακτης Ποιμαντικής και διοικήσεως της Ενορίας. Συνάμα, ανέφερε πως η παρουσία του Ι.Π.Ε. συμβάλει στη δημιουργία και τον εμπλουτισμό μιας πνευματικής και πρακτικής παρακαταθήκης για όλους τους διακονητές του Λόγου Του Θεού –Κληρικούς και κοσμικούς- στην Ενοριακή ζωή, για όλο το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν συνόλω. Κατόπιν, ολοκληρώνοντας την προσλαλιά του, ευχαρίστησε και πάλι εκ βαθέων τον τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, καθώς και όλους τους φανερούς και αφανείς συνεργάτες και εργαζομένους του Ι.Π.Ε., για την εν Χριστώ αγάπη τους, η οποία τους κάνει να μην φείδονται κόπων, ώστε να προσφέρουν στην ακριτική Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου εν Χριστώ «καὶ χάριν ἀντὶ χάριτος [Ἰω. 1,17]»

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον Συντονιστή του προγράμματος και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδ. Πρωτ. Γεώργιο Βαμβακίδη για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις νουθεσίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου του. Στη συνέχεια παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος, ενώ ειδικότερα αναφέρθηκε στις ενοριακές δραστηριότητες στο πλαίσιο του διαρκούς πνευματικού, ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου του ιερού ναού, έχοντας ως βασικό κριτήριο τον αγιογραφικό Παύλειο λόγο: «Εἴτε οὖν ἐσθίετε εἴτε πίνετε εἴτε τι ποιεῖτε, πάντα εἰς δόξαν Θεοῦ ποιεῖτε» (δηλ.: «Είτε λοιπόν τρώτε είτε πίνετε είτε κάτι κάνετε, όλα για τη δόξα του Θεού να τα κάνετε»), Προς Κορινθίους Α΄10,31.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν τριάκοντα και πλέον κληρικοί και λαϊκά μέλη της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι:

α) Την Πέμπτη 20/10 και ώρα 18:00΄ – Ομιλία με θέμα: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία», υπό του Παν. Αρχιμ. Σεβαστιανού Σωμαράκη, Δρ. και Υφηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Κανονικό Δίκαιο) – Γραμματέα των Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Κυνηγού Λεωφ. Βουλιαγμένης.

β) Την Δευτέρα 31/10 και ώρα 18:00΄ – Ομιλία με θέμα: «Διοίκηση Ενορίας», υπό του κ. Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου, Δρ. Θεολογίας – Προϊσταμένου του τμήματος Διοικητικού και Γραφείου Προσωπικού – Διοικητικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

γ) Την Δευτέρα 07/11 και ώρα 18:00΄ – Ομιλία με θέμα: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», υπό του κ. Παναγιώτη Φραγκάκου, Θεολόγου (MA) – Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

δ) Την Δευτέρα 14/11 και ώρα 18:00΄ – Ομιλία με θέμα: «Οικονομικά ι.ναού», υπό του Αιδ. Πρωτ. Σωτήριου Μανωλόπουλου, Θεολόγου – Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέϊκων της Ι.Μ. Πατρών.

ε) Την Τρίτη 22/11 και ώρα 18:00΄ – Ομιλία με θέμα: «Ψηφιακή συμβολή», υπό του Αιδ. Πρωτ. Ελευθερίου Χαραλαμπίδη, Δρ.Θεολογίας – Εκπαιδευτικού Β/θμιας εκπαιδεύσεως – Εφημερίου Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

στ) Την Δευτέρα 28/11 και ώρα 18:00΄ – Ομιλία με θέμα: «Αρχείο ι.ναού», υπό του Παν. Αρχιμ. Ιωάννου Περιστερίδη, Χημικού Μηχανικού (Msc) – Θεολόγου (MA) – Εφημερίου Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπαλλήλου της Ε.Κ.Υ.Ο.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Παν. Αρχιμ. Βασίλειος Κορώσης, Πρωτοσύγκελλος της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως – Θεολόγος – Αρχαιολόγος (με ειδίκευση στην Βυζαντινή Αρχαιολογία), θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων