19/08/2022 19/08/2022 Η δεύτερη εκ των εσπερίδων τιμής και μνήμης επί τη συμπληρώσει εκατονταετίας από της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τίτλο: Αναγινώσκοντας την ιστορία μετά των αγίων Εθνοιερομαρτύρων» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νευροκοπίου. Κατά την Εσπερίδα έγινε Υποδοχή Ιερού Κειμηλίου της Μητροπόλεώς Ζιχνών και Νευροκοπίου το οποίο συνδέεται ιστορικά με τον Άγιο...
19 Αυγούστου, 2022 - 10:33
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2022 - 13:56

Νευροκόπι: “Αναγινώσκοντας την ιστορία μετά των αγίων Εθνοϊερομαρτύρων”

Διαδώστε:
Νευροκόπι: “Αναγινώσκοντας την ιστορία μετά των αγίων Εθνοϊερομαρτύρων”

Η δεύτερη εκ των εσπερίδων τιμής και μνήμης επί τη συμπληρώσει εκατονταετίας από της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τίτλο: Αναγινώσκοντας την ιστορία μετά των αγίων Εθνοιερομαρτύρων» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νευροκοπίου.

Κατά την Εσπερίδα έγινε Υποδοχή Ιερού Κειμηλίου της Μητροπόλεώς Ζιχνών και Νευροκοπίου το οποίο συνδέεται ιστορικά με τον Άγιο Εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο και δοξολογική προσευχή.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν δύο ομιλίες. Η πρώτη κατά σειράν ομιλία, με θέμα τους προσφυγικούς οικισμούς και Ενορίες στην περιφέρεια Νευροκοπίου μετά το 1922, παρουσιάστηκε από τον Αίδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Βαμβακίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Εφημέριο του Ενοριακού Ιερού Ναού Γεννήσεως Θεοτόκου Γραμμένης. Παρατέθηκαν με ακρίβεια και πληρότητα όλα τα σχετικά στοιχεία που αφορούν στο θέμα -ιστορικά, δημογραφικά, κοινωνικά και θρησκευτικά- προσφέροντας πολύτιμη γνώση στους ακροατές .

Η δεύτερη ομιλία, περί του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, του από Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών και εξάρχου Νευροκοπίου [1902-1910] μητροπολίτου Σμύρνης [1910-1922] και της πολυσχιδούς δράσεώς του στην επαρχία Νευροκοπίου, παρουσιάστηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Κολοκυθά, Ιεροκήρυκα και Προϊστάμενο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, πολυγραφότατο Θεολόγο και μεταξύ των πρώτων συγγραφέων που ασχολήθηκαν συστηματικά με τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο στην Ελλάδα. Αναπτύσσοντας την θεματική του, ο π. Χριστοφόρος ως ικανότατος και πεπειραμένος Ιεροκήρυξ, προέβαλε με κατανοητό τρόπο την πολύπονη, συγκινητική και πολύμοχθη πορεία του Αγίου ως Μητροπολίτου Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών και εξάρχου Νευροκοπίου [1902-1910] και τους αγώνες αυτού υπέρ Πίστεως και σωτηρίας του ποιμνίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος διατύπωσε τα καταλητκτήρια συμπεράσματα και εξέφρασε προς τους ομιλητές ευγνώμονες ευχαριστίες και συγχαρητήρια εκ μέρους όλου του πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Νευροκοπίου και Ζιχνών για τις εμπεριστατωμένες επιστημονικώς και άλατι ηρτυμένες πνευματικώς ομιλίες, οι οποίες μας καθοδήγησαν στα βήματα των Αγίων Εθνοϊερομαρτύρων και των μακαρίων πατέρων και μητέρων εκ των προσφυγικών εστιών. Κατακλείδα της εκδηλώσεως υπήρξε η ευχή του Σεβασμιωτάτου να πορευόμαστε όλοι, πάντοτε, επί τα ίχνη των Αγίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων