01/10/2023 04/12/2023 Mε μεγαλοπρέπεια και κατά την εκκλησιαστική τάξη τελέστηκαν την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Οσίου Συμεών του Στυλίτου Μονολίθου Σαντορίνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιο. Ο Ιερός Ναός αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας Μεσαριάς Σαντορίνης. Θεμελιώθηκε στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ Θήρας στις 15 Μαΐου...
01 Οκτωβρίου, 2023 - 16:33
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2023 - 0:29

Εγκαίνια Ιερού Ναού Οσίου Συμεών του Στυλίτου στη Σαντορίνη

Διαδώστε:
Εγκαίνια Ιερού Ναού Οσίου Συμεών του Στυλίτου στη Σαντορίνη

Mε μεγαλοπρέπεια και κατά την εκκλησιαστική τάξη τελέστηκαν την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Οσίου Συμεών του Στυλίτου Μονολίθου Σαντορίνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιο.

Ο Ιερός Ναός αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας Μεσαριάς Σαντορίνης.

Θεμελιώθηκε στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ Θήρας στις 15 Μαΐου του έτους 2014 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Θήρας κ. Επιφάνιο ο οποίος ετέλεσε και τα Θυρανοίξιά του στις 31 Αυγούστου του έτους 2018.

Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023 , μετά την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Οσιομαρτύρων των Ιερών Μονών Χοζεβά και Παντοκράτορος Ταώ Πεντέλης ως και του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης, εψάλη ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη σημασία και στο τυπικό των Εγκαινίων ενός Ιερού Ναού.

Το πρωί της Κυριακής εψάλη η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια έλαβε χώρα η Τελετή των Ιερών Εγκαινίων, κατά την οποία, σύμφωνα με την τυπική διάταξη της Εκκλησίας, καθαγιάζεται η Αγία Τράπεζα, κατατίθενται από τον Αρχιερέα στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης τα Άγια Λείψανα, χρίεται με Άγιο Μύρο και ενδύεται με τα κατάλληλα ιερά άμφια και καλύμματα.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά τον Όρθρο, την τελετή των Ιερών Εγκαινίων και την ακολουθήσασα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισίωσαν ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Πετρίδης, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Σιγάλας (Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως) και π. Ευάγγελος Φουστέρης (Αρχιερατικός Επίτροπος Θήρας) και οι ιερολογιώτατοι ιεροδιάκονοι π. Χαράλαμπος Σαλίβερος (Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως) και π. Νεκτάριος Σάκκας.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος ερμήνευσε στο εκκλησίασμα τα κύρια σημεία της όλης τελετής.

Πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, στην οποία μεταξύ της πληθύος των πιστών παρίστατο και ο Θηραίος Βουλευτής Κυκλάδων κ. Μάρκος Καφούρος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε για τον ιερό ζήλο του τον κ. Γεώργιο Νομικό (Προϊστάμενο του Υποτομέα Λειτουργίας του ΑΣΠ Θήρας του Κλάδου Θερμικής Παραγωγής Κεντρικού Αιγαίου), χάρη στις προσπάθειες του οποίου ανοικοδομήθηκε ο Ιερός Ναός του Οσίου Συμεών του Στυλίτου, εξοπλίστηκε και παραδόθηκε στην κοινή λατρεία ως παρεκκλήσιο της Ενορίας της Μεσαριάς, ως και όλους τους πιστούς και τους δωρητές που συνέβαλαν στην ανέγερση και τον εξοπλισμό του Ιερού Ναού τους οποίους η Εκκλησία μνημονεύει σε όλες τις ιερές ακολουθίες, τονίζοντας μάλιστα ότι ο κάθε πιστός, όντας ναός του Αγίου Πνεύματος, με την ακολουθία των εγκαινίων του Ιερού Ναού ανακαινίζεται πνευματικά.

Ευχαρίστησε τέλος τόσο τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως που είχε αναλάβει την οργάνωση της τελετής, όσο και τους ιεροψάλτες που διηκόνησαν στο ιερό αναλόγιο κ.κ. Νικόλαο Βαρβαρρήγο και Θεοδόσιο Φουστέρη.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων