17/08/2022 17/08/2022 Στην Σαντορίνη ανέκαθεν η περίοδος της συγκομιδής των σταφυλιών, η περίοδος του τρύγου ή της βεντέμας όπως παραδοσιακά αποκαλούμε, αποτελούσε περιοδο χαράς και ευκαιρία γιορτής για τους ντόπιους καθώς μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο κόψιμο των σταφυλιών τα οποία στην συνέχεια είτε τα πατούσαν οι ίδιοι και έφτιαχναν το κρασί τους είτε τα πουλούσαν σε...
17 Αυγούστου, 2022 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2022 - 9:47

Με αγιασμό ξεκίνησε η έναρξη συγκομιδής σταφυλιών στη Σαντορίνη

Διαδώστε:
Με αγιασμό ξεκίνησε η έναρξη συγκομιδής σταφυλιών στη Σαντορίνη

Στην Σαντορίνη ανέκαθεν η περίοδος της συγκομιδής των σταφυλιών, η περίοδος του τρύγου ή της βεντέμας όπως παραδοσιακά αποκαλούμε, αποτελούσε περιοδο χαράς και ευκαιρία γιορτής για τους ντόπιους καθώς μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο κόψιμο των σταφυλιών τα οποία στην συνέχεια είτε τα πατούσαν οι ίδιοι και έφτιαχναν το κρασί τους είτε τα πουλούσαν σε οινοποιεία, τα οποία στην τοπική διάλεκτο αποκαλούνται κάναβες.

Σήμερα,παρόλο που ο τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Σαντορίνης,υπάρχουν πολλές μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή.Η Σαντορίνη ενώ είναι ένα μικρό νησί έχει αρκετά τοπικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προσπαθεί να συνδυάσει την παράδοση με την εξέλιξη.

Τηρώντας την προτροπή “Από Θεού άρξασθε” την Τρίτη 16 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και νήσων κ. Αμφιλόχιος μετέβη στον Πύργο Θήρας στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της ένωσης κ. Μάρκου Καφούρου προκειμένου να ευλογήσει την αρχή της συγκομιδής των σταφυλιών και την έναρξη της διαδικασίας της οινοποίησης.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού και διάβασε την ειδική ευχή επί τρυγής αμπέλου συμπαραστούμενος από τον εφημέριο του Πύργου π. Θεόδωρο Παλογέλη και τον διάκονο π. Χαράλαμπο Σαλίβερο ενώ έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Θήρας κ. Βαρβαρήγος ο οποίος τυγχάνει να είναι διευθυντής παραγωγής της Ενώσεως.

Στην ακολουθία ήταν παρόντες το διοικητικό και εργατικό προσωπικό της ένωσης συνεταιρισμών.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο, από μέλη του διοικητικού συμβουλίου και από τον οινολόγο στα στάδια παραγωγής,την διαδικασία εμφιάλωσης, οινοποίησης και ωρίμανσης του κρασιού, καθώς και στο εκθετήριο της Ένωσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων