03/04/2022 03/04/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Αμφιλόχιος συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ίο ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και τέλεσε το μνημόσυνο του προ τριμήνου κοιμηθέντος π. Ανδρέα Δακουτρού, την Κυριακή Δ’ Νηστειών, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου...
03 Απριλίου, 2022 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2022 - 15:34

Θήρας: Με τη νηστεία ηρεμούν και αδρανούν όλα τα σωματικά πάθη

Διαδώστε:
Θήρας: Με τη νηστεία ηρεμούν και αδρανούν όλα τα σωματικά πάθη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Αμφιλόχιος συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ίο ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και τέλεσε το μνημόσυνο του προ τριμήνου κοιμηθέντος π. Ανδρέα Δακουτρού, την Κυριακή Δ’ Νηστειών, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του λαμβάνοντας αφορμή την φράση του ευαγγελίου «τοῦτο τό γένος ἐν οὐδενί δύναται ἐξελθεῖν εἰ μή ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ» (Μάρκ. θ´, 29) τόνισε στους πιστούς ότι στην ερώτηση των μαθητών γιατί δεν μπόρεσαν να βγάλουν οι ίδιοι το δαιμόνιο από το νέο, που βασανιζόταν «παιδιόθεν», ο Κύριος τους απάντησε ότι το γένος αυτό δεν μπορεί με κανένα άλλο μέσο να βγει από τον άνθρωπο, παρά μόνον με την προσευχή και τη νηστεία.

Η αιτία της αδυναμίας τους, επομένως, ήταν η απιστία. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίστη, τόσο μεγαλύτερη είναι κι η δύναμη. Λιγότερη η πίστη, λιγότερη και η δύναμη. Νωρίτερα ο Κύριος είχε δώσει στους αποστόλους «ἐξουσίαν πνευμάτων ἀκαθάρτων ὥστε ἐκβάλλειν αὐτὰ καὶ θεραπεύειν πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν μαλακίαν» (Ματθ. ι΄ 1).

Κι εκείνοι είχαν κάνει καλή χρήση της δύναμης αυτής για κάποιο διάστημα. Στο μέτρο, όμως, που η πίστη τους αδυνάτισε, είτε από το φόβο των ανθρώπων είτε από υπερηφάνεια, εξασθένησε και η δύναμη που τους είχε δοθεί.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η νηστεία και η προσευχή είναι οι δυο στύλοι της πίστης. Είναι οι δυο φωτιές που καίνε τα πονηρά πνεύματα. Με τη νηστεία ηρεμούν και αδρανούν όλα τα σωματικά πάθη. Με την προσευχή ηρεμούν και αδρανούν όλα τα πάθη της ψυχής, της καρδιάς και του νου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτη, συγγραφέα ενός βιβλίου που έχει το όνομα «Κλίμαξ», δηλαδή «σκάλα». Και εξήγησε εν συντομία ότι το βιβλίο έχει το όνομα αυτό επειδή περιέχει 30 λόγους, που είναι τα σκαλοπάτια που μας βοηθούν ν΄ ανεβούμε από το κάτω μέρος της σκάλας μέχρι την κορυφή της. Να φτάσουμε από τη γη, όπου βρισκόμαστε όλοι, στον ουρανό, όπου θα γευθούμε τη δόξα του Θεού.

Στην ακολουθία έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Νέου Κόσμου κ. Γεώργιος Κοσσένας, ενώ εκκλησιάστηκαν και οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτσης , κα. Αικατερίνη Μονογυιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων