06/10/2023 06/10/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου 2023, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, επί τη ενάρξει των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» της Ιεράς  Μητροπόλεως. Η Ακολουθία τελέσθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 16-18 στην Καρδίτσα. Στο...
06 Οκτωβρίου, 2023 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2023 - 21:21

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στην Καρδίτσα

Διαδώστε:
Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στην Καρδίτσα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου 2023, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, επί τη ενάρξει των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» της Ιεράς  Μητροπόλεως.

Η Ακολουθία τελέσθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 16-18 στην Καρδίτσα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους καθηγητές της Σχολής κυρίως όμως τους σπουδαστές και σπουδάστριες για τους κόπους που καταβάλουν και ευχήθηκε δια πρεσβειών του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού, προστάτου της Σχολής, ο άγιος Τραιδικός Θεός να δίδει δύναμη σε όλους.

Τόνισε ακόμη ότι «η υμνογραφία της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας θεωρείται αγγελόγονη και αυτό γιατί πρώτοι οι άγγελοι έψαλαν ύμνους και εδοξολόγησαν τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Για όλους εμάς, η ορθόδοξη εκκλησιαστική ψαλτική τέχνη αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της ορθόδοξης θείας λατρείας και κατήχησης. Η εκκλησιαστική υμνωδία αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς του ανθρώπου με ήχους ευφραντικούς, θεόπνευστους, κατανυκτικούς. Η ψυχή αίρεται μετάρσιος στον ουρανό επικοινωνεί με τον Θεό.

Για τον λόγο αυτόν, έχουμε ιερόν χρέος να προβάλουμε τη γνήσια βυζαντινή και μεταβυζαντινή ψαλτική παράδοση δίχως εκκοσμικεύσεις και δίχως να χάνει η ίδια τον ιεροπρεπή χαρακτήρα της. Άλλωστε, το ιεροψαλτικόν αναλόγιον υπήρχε ανέκαθεν βήμα προσευχής, δοξολογίας και βήμα έκφρασης ευλαβείας. Όταν ψάλλουμε εντός των Ιερών Ναών δεν δίνουμε θεατρική παράσταση, αλλά ομιλούμε με τον Δημιουργό-Πατέρα μας. Επί πλέον, διαμορφώνουμε το μουσικόν αισθητήριο των προσευχομένων πιστών που συμμετέχουν στις ιερές Ακολουθίες και στις θείες Λειτουργίες».

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων