22/03/2023 22/03/2023 Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως του ήρωα Γεωργίου Λαΐου τέλεσε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, στο ύψωμα Πετρομαγούλας Πύργου Κιερίου.  Ο Σεβασμιώτατος τίμησε τη μνήμη του Επιλοχία και Σωματάρχη Γεώργιου Λάιου, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 21 Μαρτίου του 1878, στη Μάχη της Ματαράγκας και Πετρομαγούλας...
22 Μαρτίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2023 - 15:37

Επιμνημόσυνη Δέηση στον τάφο του ήρωα Γεωργίου Λάϊου

Διαδώστε:
Επιμνημόσυνη Δέηση στον τάφο του ήρωα Γεωργίου Λάϊου

Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως του ήρωα Γεωργίου Λαΐου τέλεσε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, στο ύψωμα Πετρομαγούλας Πύργου Κιερίου. 

Ο Σεβασμιώτατος τίμησε τη μνήμη του Επιλοχία και Σωματάρχη Γεώργιου Λάιου, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 21 Μαρτίου του 1878, στη Μάχη της Ματαράγκας και Πετρομαγούλας Κιερίου για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας απ’ τον τουρκικό ζυγό.

Ο ήρωας Γεώργιος Λάιος

Ο Γεώργιος Λάιος ήταν Επιλοχίας και Υπαρχηγός τού Σώματος των Λιποτακτών. Καταγόταν από το Παλαιοξάρι (σημερινή Ποτιδάνεια) της Δωρίδας. Δεν σκέφτηκε πολύ, προκειμένου να ακολουθήσει τον αδελφικό του φίλο Δημήτριο Τερτίπη στην παράτολμη ενέργεια της ανυπακοής.

Οι δύο φίλοι, έμπλεοι πατριωτισμού και αγωνιστικότητας, λειτούργησαν ως πρότυπα για τους συμμαχητές τους και ως άριστοι Στρατηγοί στις μάχες, και κυρίως στη Μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας Κιερίου (21-3-1878), όπου ο ήρωας Γεώργιος Λάιος έδωσε το αίμα του για την υπόθεση της ελευθερίας.

Για τον χαμό του η εφημερίδα τών Αθηνών «Εθνικόν Πνεύμα» (27-3-1878) έγραψε: «Ο Λάιος κατά πάντα αμιλλώμενος προς τον συμμαχητήν αυτού Τερτίπην, εις οσασδήποτε συμπλοκάς άχρι τούδε παρευρέθη, εμάχετο όντως μετ’ ηρωισμού, περιφρονών δε τον θάνατον και προβάλλων πάντοτε τα στήθη αυτού εις τας σφαίρας και τας λόγχας τών εχθρών, έδιδε το αξιομίμητον παράδειγμα εις τους υπ’ αυτών εθελοντάς γενναίας αντιστάσεως και καρτεροψυχίας.  Και εφείσθησαν μεν μέχρι τινός αι φονικαί τού εχθρού σφαίραι τής ζωής τού ανδρείου μας, αλλ’ επέπρωτο εις την τελευταίαν συμπλοκήν να πέμψωσιν αυτόν εις τον Άδην, να αποστερήσωσι ημάς υπάρξεως πολυτίμου, τον δε Τερτίπην ανεκτιμήτου συνεργάτου».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων