22/09/2021 22/09/2021 Στο πλαίσιο των εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, που διοργάνωσε και πραγματοποιεί η Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλη την ελληνική επικράτεια, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος σε συνεργασία με το Δήμο Σοφάδων και τον Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων ενέταξε και πραγματοποίησε Ημερίδα με θέμα: «Αγώνες ελευθερίας, μαρτυρίες πίστης:...
22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 15:04
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2021 - 14:24

Ημερίδα για τα 200 χρόνια διοργάνωσε η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος (Βίντεο + Φώτο)

Διαδώστε:
Ημερίδα για τα 200 χρόνια διοργάνωσε η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος (Βίντεο + Φώτο)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, που διοργάνωσε και πραγματοποιεί η Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλη την ελληνική επικράτεια, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος σε συνεργασία με το Δήμο Σοφάδων και τον Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων ενέταξε και πραγματοποίησε Ημερίδα με θέμα: «Αγώνες ελευθερίας, μαρτυρίες πίστης: οι Θεσσαλοί Νεομάρτυρες». Η Ημερίδα έλαβε χώρα στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλεως των Σοφάδων το απόγευμα της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στους αγώνες και τη θυσία των πολύαθλων Θεσσαλών Νεομαρτύρων, των έμψυχων εκείνων λυχναριών που φώτισαν τη ζωή του υπόδουλου Γένους, ομολογώντας την ορθόδοξο πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό, αναζωπυρώνοντας την θρησκευτική αλλά και εθνική συνείδησή του και εμπνέοντάς του την ελπίδα της καινούργιας ζωής και ελευθερίας.

Οι εισηγητές ανέδειξαν μέσα από τις εισηγήσεις τους τη συμβολή των Θετταλών Νεομαρτύρων στην αφύπνιση του Γένους των Ρωμιών, το οποίο βρισκόταν καθημαγμένο κάτω από τον τουρκικό ζυγό για τετρακόσια και πλέον χρόνια και συνέβαλλαν τα μέγιστα, ώστε να διαφωτιστούν πτυχές και γεγονότα των Βίων και των αγώνων των δικών μας Αγίων, του αγίου Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του οσιομάρτυρος Δαμιανού του εκ Μυριχόβου και του αγίου νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών εν Καπούα αθλήσας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος επεσήμανε ότι η Ημερίδα συνέπεσε με την εορτή της Συνάξεως των Οκτώ τοπικών Αγίων της Θεσσαλίας. Μεταξύ άλλων τόνισε πως οι Νεομάρτυρες ήταν οι πρόδρομοι της επανάστασης του Γένους. Έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το δένδρο της πίστεως και την αγάπη προς την πατρίδα. Έδωσαν το έναυσμα ώστε η ελληνική ψυχή να παραμείνει αδούλωτη και ελεύθερη.

Εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους:

Δρ. Ευαγγελία Βουλγαράκη, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Πίστη και Επανάσταση».

Δρ. Φανή Λυτάρη, Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – συνεργάτης της «Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων» με θέμα: «Νεομάρτυρες στη μεταβυζαντινή τέχνη».

Δρ. Γρηγόριος Στουρνάρας, Αρχαιολόγος – Διδάκτωρ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα: «Οι εξ Αγαρηνών Νεομάρτυρες».

Τον συντονισμό είχε η Δρ. Δήμητρα Ρουσιώτη.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων