29/03/2020 30/03/2020 Ιστορική ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Τιμόθεος τέλεσε τον καθαγιασμό της Πλακός της Αγίας Τραπέζης του Ιερού Καθεδρικού – Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης. Ο Ιερός Ναός, ως ο ιερός χώρος της συνάξεως του λαού του Θεού, συνδέθηκε εξαρχής με την ιδέα του ουρανού επί της γης,...
29 Μαρτίου, 2020 - 21:41
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2020 - 1:17

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ: Καθαγιασμός της Πλακός της Αγίας Τραπέζης

Διαδώστε:
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ: Καθαγιασμός της Πλακός της Αγίας Τραπέζης

Ιστορική ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Τιμόθεος τέλεσε τον καθαγιασμό της Πλακός της Αγίας Τραπέζης του Ιερού Καθεδρικού – Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Ο Ιερός Ναός, ως ο ιερός χώρος της συνάξεως του λαού του Θεού, συνδέθηκε εξαρχής με την ιδέα του ουρανού επί της γης, αφού η λειτουργία της Εκκλησίας είναι η «ανάληψη» των πιστών στο υπερουράνιο Θυσιαστήριο.

Κέντρο του Ιερού Ναού η Αγία Τράπεζα, το καθαγιασμένο Θυσιαστήριο, όπου στη χριστιανική λατρεία πραγματοποιείται μια διπλή κίνηση μέσω των Μυστηρίων και ειδικότερα της Θείας Λειτουργίας-Ευχαριστίας: του ανθρώπου προς τον Θεό και του Θεού προς τον άνθρωπο, μια προσφορά της ύπαρξης στην Πηγή της, ένας διάλογος μεταξύ του πλάσματος και του Πλάστη, μια συνάντηση του ανθρώπου με τον Αληθινόν.

Ως εκ τούτου, μια ιστορική ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη απετέλεσε η χθεσινή, Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, αφού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κεκλεισμένων των θυρών, τέλεσε με την χάρη του παναγίου και τελεταρχικού Πνεύματος τον καθαγιασμό της Πλακός της Αγίας Τραπέζης του Ιερού Καθεδρικού – Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης συμπαραστατούμενος από τους Πανοσιολογιωτάτους Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλο και Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμ. π. Θεόκλητο Δήμου, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετρίλου, Αρχιμ. π. Ιάκωβο Σιακάρα, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης, Αρχιμ. π. Ιεζεκιήλ Κωνσταντά, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρδίτσης και Ιερολ. Αρχιδιάκ. Θωμά Κάια.

Αρχικά, το ιερό Θυσιαστήριο καθιερώθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ευθύμιο Πλατή το έτος 1910. Όμως, η φθορά του χρόνου επέβαλε τον εξωραϊσμό του. Κατόπιν ευλογίας και επίβλεψης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως προχώρησε σε αυτόν.

Καθιερώθηκαν επίσης αντιμήνσια, αντίγραφα παλαιού αντιμηνσίου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης Ανανίου, αλλά και κατασάρκιο, τα οποία αγιογράφησε ο κ. Δημήτριος Νικολής και τύπωσε ο κ. Αθάνασιος Φίλιος σε συνεργασία με το Ιερό Κελλίο Αγίου Νικολάου «Μπουραζέρη» της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

 

 

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του καθαγιασμού της Πλακός της Αγίας Τραπέζης, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος ερμήνευσε τα τελούμενα, ενώ ο κ. Ευάγγελος Παπαβασιλείου μετέδωσε μέσω του internet την ακολουθία του Όρθρου, τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του καθαγιασμού της Πλακός της Αγίας Τραπέζης.

Το ιερό Αναλόγιο κόσμισαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού κ. Θωμάς Βλάχος και ο κ. Παναγιώτης Μπέτσιος.

Μετά τον καθαγιασμό η Αγία Τράπεζα καθίσταται ο επίγειος θρόνος του Θεού, αφού ενθρονίζεται το ιερό Ευαγγέλιο, ο σωματικός – ορατός Χριστός. Η “ανάπαυση” του Ευαγγελίου στο μέσον της Αγίας Τραπέζης, την μεταβάλλει σε βασιλικό άρμα, επί τη οποίας ο “καθήμενος επί των Χερουβείμ”, εμφανίζεται ως “Βασιλέας των Βασιλεών” δια του ιερού συμβόλου Του. Παράλληλα και κέντρο της ευχαριστιακής συνάξεως για να φανερωθεί η Εκλησία ως σώμα Χριστού και κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, καθότι πεπληρωμένα τα μέλη από το Άγιο Πνεύμα ενώνονται δια της μεταλήψεως με το Χριστό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων