28/02/2023 28/02/2023 Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης την Κυριακή (της Τυρινής) 26 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και παράλληλα, ευχήθηκε στον άγοντα τα ονομαστήριά του Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Δήμου, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετρίλου. Στη  ομιλία του επεσήμανε,...
28 Φεβρουαρίου, 2023 - 13:06
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2023 - 12:39

Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος: “Η νηστεία είναι πνευματικό αγώνισμα”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος: “Η νηστεία είναι πνευματικό αγώνισμα”

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης την Κυριακή (της Τυρινής) 26 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και παράλληλα, ευχήθηκε στον άγοντα τα ονομαστήριά του Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Δήμου, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετρίλου.

Στη  ομιλία του επεσήμανε, ότι την Κυριακή της Τυρινής, βρισκόμαστε στο κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μιας πορείας που μας χαρίζει η Εκκλησία μας, για να αγιαστούμε και να χαριτωθούμε, ώστε να φτάσουμε στο εκούσιο πάθος του Κυρίου μας, συσταυρούμενοι μαζί Του, και να τύχουμε της ενδόξου Αναστάσεώς Του.

Αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή, τόνισε ότι ο Χριστός μας διδάσκει για τη θεόσδοτη δωρεά της νηστείας και ότι δεν πρέπει να συγκεντρώνουμε θησαυρούς στη γη αλλά στον ουρανό. Αποκτούμε πλούτο στον ουρανό, όταν πραγματοποιούμε ευεργεσίες στους άλλους, χωρίς κανείς να τις γνωρίζει και χωρίς κι εμείς μέσα μας να κομπάζουμε, όταν κάνουμε απλώς το καθήκον μας.

Η νηστεία είναι ένα πνευματικό αγώνισμα, που γίνεται από αγάπη στο Χριστό και για να πολεμούμε τον διάβολο και δεν πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα του κάθε ανθρώπου, ούτε και να επιδεικνύεται. Πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που υποδεικνύει η Εκκλησία μας, για να κατευνάζει τὰ οἰδήματα τῆς σαρκός, δηλαδή τα πάθη μας.

Είναι, επίσης, ένα παιδαγωγικό μέσο, που όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος, “νηστεία συνηλικιώτις εστί της ανθρωπότητος”, αφού ο Θεός έδωσε εντολή στους πρωτόπλαστους, να μην φάνε από το δέντρο της γνώσεως του καλού και του κακού. Και σήμερα η Εκκλησία, μας καλεί να αναλογιστούμε την έξωσή τους, από την θεοειδή κατάσταση του Παραδείσου.

Αποτέλεσμα της σωματικής νηστείας, είναι η πνευματική νηστεία, γιατί ο άνθρωπος που εγκρατεύεται, μπορεί να προσεύχεται, να τιθασεύει το σώμα και το πνεύμα του, να δέχεται τη χάρη του Θεού και να γίνεται θεοειδής άνθρωπος.

Στην υλιστική εποχή μας, που πολλοί άνθρωποι ειρωνεύονται τη νηστεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι των Αγγέλων η ευπρέπεια, η νίκη κατά των δαιμόνων, είναι έκφραση ασκήσεως, αναζήτηση τελειότητος και ενώσεως με τον Ιησού Χριστό.

Όμως, η νηστεία δεν είναι μόνο μια προετοιμασία, για να φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και να ζήσουμε το εκούσιο πάθος του Κυρίου, αλλά για να μπορέσουμε να συσταυρωθούμε μαζί Του σὺν τοῖς παθήμασι καὶ ταῖς ἐπιθυμίαις, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος. Και τότε θα γευτούμε τη χαρά της Αναστάσεως και θα βιώσουμε το Πάσχα ως πέρασμα στην αιωνιότητα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους, να περάσουμε το πνευματικό στάδιο με μετάνοια, με την παρότρυνση να νηστεύουμε, να εξομολογούμαστε, να μετέχουμε στις Ακολουθίες και να κοινωνούμε συχνά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ώστε να ενισχυόμαστε στον πνευματικό μας αγώνα.

    

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων