19/06/2023 19/06/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίων Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινη Εκκλησιά» Καρδίτσης το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023. Προ της Απολύσεως, τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής μοναχής Ευσεβίας. Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο κατά Ματθαίον ευαγγελικό ανάγνωσμα, ανέλυσε τρεις διδασκαλίες, που...
19 Ιουνίου, 2023 - 17:36
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2023 - 18:09

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος ιερούργησε στην «Κόκκινη Εκκλησιά» Καρδίτσης

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος ιερούργησε στην «Κόκκινη Εκκλησιά» Καρδίτσης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίων Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινη Εκκλησιά» Καρδίτσης το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Προ της Απολύσεως, τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής μοναχής Ευσεβίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο κατά Ματθαίον ευαγγελικό ανάγνωσμα, ανέλυσε τρεις διδασκαλίες, που εντάσσονται στην επί του όρους ομιλία του Ιησού Χριστού.

Στην πρώτη διδασκαλία ο Κύριος λέει: “ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τὶ τε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου” και αναφέρεται στην υποκρισία, την οποία όλοι οι άνθρωποι έχουμε, είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια.

Σύμφωνα με τον λόγο αυτό, πρέπει να αγωνιζόμαστε να βγάλουμε το δοκάρι από το μάτι μας, που μας εμποδίζει να έχουμε σωστή αίσθηση και αντίληψη των πραγμάτων και να μην κατακρίνουμε τους αδελφούς μας, για την ακίδα που έχουν στο δικό τους μάτι.

Ο άγιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας μας λέει. ότι ο άνθρωπος εξαιτίας της κατάκρισης αποσυντίθεται, χάνοντας την ουσιαστική του σχέση με τον Θεό και τους άλλους ανθρώπους.

Δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τους άλλους, αφού όλοι είμαστε ικέτες και δούλοι του θεού και η στάση μας αυτή καταδεικνύει εγωϊσμό, που είναι καταστροφικός για την πνευματική μας ζωή.

Στη δεύτερη διδασκαλία ο Κύριος λέει: “Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὶ ὲβάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶ αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς”. Ο άγιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας μας λέει, ότι “κύνες” είναι οι βλάσφημοι άνθρωποι, που δεν έχουν σεβασμό και δημιουργούν προβλήματα και στη δική τους πνευματική ζωή, αλλά και στων άλλων ανθρώπων και “χοίροι” είναι οι άνθρωποι, που ζουν στο βόρβορο των αμαρτιών, στην πτώση και στην αμετανοησία. Σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν πρέπει να δίνουμε τα ιερά μας, αλλά πρέπει να αγωνιζόμαστε, να μην γινόμαστε κι εμείς “κύνες και χοίροι”.

Στην τρίτη διδασκαλία ο Κύριος λέει: “Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν· “,αναφερόμενος στην προσευχή, με την οποία δοξολογούμε τον Θεό για όσα μας χαρίζει και του ζητούμε να μας ευλογεί στην πνευματική μας ζωή, για να πορευόμαστε στον δρόμο της σωτηρίας.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην κεκοιμημένη μοναχή Ευσεβία, η οποία έζησε όλη την ζωή της σε μια πραγματική υπακοή και ταπείνωση, κρύβοντας τον εαυτό της και διαρκώς προσευχόμενη και ευχήθηκε να έχουμε τις προσευχές και τις πρεσβείες της, ενώπιον του θρόνου του Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων