10/04/2024 10/04/2024 Ανύσταχτο είναι το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου για τις εργασίες ανάδειξης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου “Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος” στον Πρόδρομο Καρδίτσας, που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας. Στον χώρο ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη συντήρησης κ. Μαργαρίτα Τηλιοπούλου και...
10 Απριλίου, 2024 - 11:08
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2024 - 11:21

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος στις εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου “Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος”

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος στις εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου “Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος”

Ανύσταχτο είναι το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου για τις εργασίες ανάδειξης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου “Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος” στον Πρόδρομο Καρδίτσας, που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.

Στον χώρο ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη συντήρησης κ. Μαργαρίτα Τηλιοπούλου και την αρχαιολόγο κ. Αθανασία Κραχτοπούλου.

Στην κορυφή του διαχρονικού, κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου δεσπόζουν δυο χαρακτηρισμένα, ιστορικά διατηρητέα μνημεία, ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και το Κονάκι του Προδρόμου, η έπαυλη του τελευταίου Οθωμανού μεγαλοκτηματία της περιοχής.

Αυτή την περίοδο στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου γίνονται εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, έργο φημισμένων Σαμαριναίων ζωγράφων, και θα ακολουθήσει η συντήρηση του μοναδικού ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού, των βημοθύρων, της επίστεψης και των 29 εικόνων του Δωδεκαόρτου. Προηγήθηκε η αντικατάσταση των μεταλλικών θυρών και των ξύλινων και μεταλλικών κουφωμάτων των παραθύρων του ναού με νέα από εμβαπτισμένο ξύλο καστανιάς.

Παράλληλα στον αύλειο χώρο του Κονακιού συντηρούνται λίθινα και πήλινα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας που χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή-υστερορωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο, Μετά τη συντήρησή τους τα ευρήματα θα τοποθετηθούν σε στέγαστρα προστασίας, μετατρέποντας τον περιβάλλοντα χώρο του Κονακιού σε ένα μικρό υπαίθριο μουσείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων