23/12/2022 23/12/2022 Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. “Η λιτή και ουσιαστική ευχή μας είναι να προσπαθούμε να αναδεικνυόμαστε όλοι, άξιοι και αληθινοί προσκυνητές του Θείου βρέφους. Μέτοχοι, αποδέκτες και φορείς των δώρων της ειρήνης και της αγάπης που κομίζει ο Άναρχος Θεός στο ανθρώπινο γένος μας!”, είπε μεταξύ άλλων ο...
23 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2022 - 16:57

Εγκύκλιος Χριστουγέννων από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης – Ας γίνουμε αληθινοί προσκυνητές του Θείου βρέφους

Διαδώστε:
Εγκύκλιος Χριστουγέννων από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης – Ας γίνουμε αληθινοί προσκυνητές του Θείου βρέφους

Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. “Η λιτή και ουσιαστική ευχή μας είναι να προσπαθούμε να αναδεικνυόμαστε όλοι, άξιοι και αληθινοί προσκυνητές του Θείου βρέφους. Μέτοχοι, αποδέκτες και φορείς των δώρων της ειρήνης και της αγάπης που κομίζει ο Άναρχος Θεός στο ανθρώπινο γένος μας!”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης:

Προς τους ευλαβείς Ιερείς και τους ευσεβείς Χριστιανούς της καθ’ ημάς Θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
Αγαπητοί αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,

Η μεγάλη ετήσια χαρά της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεώς μας, για την μεγίστη εορτή της του Χριστού Γεννήσεως, έρχεται τούτη την χρονιά, σε ημέρες γεμάτες από ανησυχία, αγωνία, φόβο και ανασφάλεια τόσον από πολεμικές συγκρούσεις όσον και από ακοές και απειλές πολέμου, για μας τους ίδιους Έλληνες Χριστιανούς και γι’ αυτή την Πατρίδα μας. Η επιζήμια και δυσάρεστη αυτή ψυχολογία επισκιάζει δυσμενώς όλες τις ψυχικές λειτουργίες και έχει ως συνέπεια την απώλεια της αισιοδοξίας και της επιθυμητής ευτυχίας, την οποία τόσο επιζητούμε όλοι μας από την παρούσα ζωή.
25 Δεκεμβριου 2022

Στην κρίσιμη, λοιπόν, βαρυχειμωνιά, που συμπίπτει με το πάγωμα των ψυχών μας, έρχεται η γλυκύτατη μάνα μας, η Εκκλησία και χτυπάει τις καμπάνες των ιερών Ναών, οι ήχοι τους δονούν τις χορδές των ψυχών μας, μεταδίδουν το αίσθημα της μελωδικής χαράς στα ψαλτήρια των ιεροψαλτών, επευλογούντων και των ευλαβών λειτουργών.

Ζούμε λειτουργικά στην καρδιά της μεγίστης εορτής της Χριστιανοσύνης, δηλαδή της γλυκυτάτης εορτής των Χριστουγέννων. Αλλά οι ψυχές μας είναι βαρειές από τα γεγονότα και τις συγκυρίες της καθημερινής μας ζωής. Εδώ στην Εκκλησία μας με τους αγγελικούς ύμνους και τις προσευχές των εν Χριστώ αδελφών μας προσπαθούμε να ξεχωρίσωμε μέσα από την ομιχλώδη και μισοσκότεινη ατμόσφαιρα της τοπικής η της μακρυνής μας γης την ολοφώτεινη ιερή περιοχή της μυστηριακής Βηθλεέμ, για να αναπνεύσουν και πάλι οι καρδιές μας τα ουράνια δώρα της Θείας Χάριτος στον κόσμο.

Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, η ανυπέρβλητη αυτή συγκατάβαση του Ουρανού προς τον κόσμο του Πλανήτη μας, δυστυχώς δεν μας ευρίσκει καλύτερους από όσο είμεθα οι άνθρωποι σε προγενέστερες εποχές. Ολόκληρος ο κόσμος είναι ταραγμένος και όλες οι ανθρώπινες υπάρξεις επιχειρούν διστακτικά βήματα για τη ζωή, υποτασσόμενοι στα σύγχρονα αισθήματα του φόβου και της ανησυχίας, αυτή ώρα, και μέσα στη φυσική της αβεβαιότητος και της ανασφάλειας όπως προαναφέρθηκε.

Η ευμάρεια της εποχής και η αφθονία των αγαθών δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τα αγωνιώδη προβλήματα της καθημερινότητος, αλλά και την εκτίμηση ότι το κακό μπορεί να προέλθη ξαφνικά από όποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Αν ο κόσμος στη διαδοχή των χρόνων, δεν εκράτησε μόνιμα κοντά του το δώρο της ειρήνης, αυτό είναι ευθύνη δική του και των κοσμικών αρχόντων του. Έτσι, ενώ η ειρήνη στις σχέσεις των λαών είναι μία διαρκής επιδίωξη, αλλά χωρίς να γίνεται σταθερή πραγματικότητα, εκείνο που μένει ως το πλέον δυνατό γεγονός, είναι η ειρήνη της ψυχής του κάθε ανθρώπου. Ενώπιον της σκληρής πραγματικότητος της ζωής, η εντολή του Θεού παραμένει αιώνια· «Μη ταρασσέσθω υμών η καρδία, μηδέ δειλιάτω· Πιστεύετε εις τον Θεόν και εις εμέ πιστεύετε».

Οι ειρηνικές ψυχές, οι πλημμυρισμένες από την ειρήνη του Θεού, δίδουν περιεχόμενο στον κόσμο, ποτίζοντας με την δροσιά τους το δέντρο της γαλήνης, δώρο πολύτιμο στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Ας αντικρύσωμε στα μάτια τον νεογέννητο Χριστό για να διαβάσωμε εκεί, όσα Εκείνος μας τονίζει: Ήλθα στη γη αθόρυβα και ειρηνικά, μας λέγει. Οι άγγελοι που με συνοδεύουν, ψάλλουν τον ύμνο της ειρήνης, προαναγγέλλοντας έτσι το πρώτο μεγάλο δώρο του Πατέρα μου στον κόσμο «Θεός ων ειρήνης, της μεγάλης βουλής Του τον Άγγελον, απέστειλεν υμίν». Διότι πάντα θέλω στις ψυχές τις ιδικές σας, να είναι μόνιμη και αναφαίρετη η ειρήνη η ιδική μου. Από τώρα και μέχρι την ώρα της σταυρικής μου θυσίας και μέχρι της στιγμή της Αναλήψεώς μου στους ούρανούς η ευλογία μου και ο χαιρετισμός μου θα είναι αυτός· Ειρήνη υμίν, παιδιά μου αγαπητά.

Ο Αγγελικός Ύμνος “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία“ οφείλει να μας προβληματίζει πάντοτε. Η ειρήνη, η ευτυχία, η αγάπη, η ανθρώπινη “ευδοκία“ εξακολουθούν να είναι αιτήματα μιάς ανθρωπότητος πολυπαθούς και ταραγμένης. Καθώς ο Ύμνος θα ψαλλεί και θα τραγουδηθεί πάλι, θα κατορθώσει άραγε να στρέψει τους ανθρώπους πράγματι σε δοξολογία Θεού;

Θα τους ευαισθητοποιήσει αυτό το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης που περιέχει η παρουσία του Θεού στη γη και που εκφράζεται σαφέστατα σ’ αυτό τον Ύμνο; Οι εκτελεστές και οι ακροατές του Ύμνου θα αναλογισθούν τι λένε, τι ψάλλουν, τι τραγουδούν, τι ακούν; Θα πάει ο νούς τους στον Ύψιστο Θεό και στην δοξολογία Του; Θα μεταφέρουν την διάνοιά τους στην Άγια εκείνη Νύχτα και στα Αγγελικά στόματα για να λάβουν κάτι από την εμπειρία και το ήθος τους;

Η λιτή και ουσιαστική ευχή μας είναι να προσπαθούμε να αναδεικνυόμαστε όλοι, άξιοι και αληθινοί προσκυνητές του Θείου βρέφους. Μέτοχοι, αποδέκτες και φορείς των δώρων της ειρήνης και της αγάπης που κομίζει ο Άναρχος Θεός στο ανθρώπινο γένος μας!

Αν η ίδια συνείδηση επικρατήσει σ’ όλη την ανθρωπότητα το μέλλον της θα είναι ευοίωνο, αισιόδοξο, ειρηνικό. Μόνον τότε η “άνωθεν ειρήνη“ του Θεού θα πραγματωθεί και ως “ειρήνη του σύμπαντος κόσμου“.

Μέχρις ότου νάρθη μια τέτοια ευλογημένη ημέρα, στη μικρή δική μας κοινωνία, αλλά και στην ψυχή του καθενός μας ας κατοική ο Ιησούς, ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας. Φάτνες, οι καρδιές μας. Αγγελικοί ύμνοι, οι θερμές προσευχές μας. Δώρα, οι αρετές μας. Φωτεινό άστρο, το Πνεύμα το Άγιο. Και η πορεία μας σταθερή προς την ειρήνη, την ταπείνωση και την έμπρακτη αγάπη. Με υπομονή και ελπίδα.

Σ’ αυτά τα Χριστούγεννα του 2022 και τον καινούργιο χρόνο 2023 που έρχεται, εύχομαι για όλους σας, χωρίς καμία εξαίρεση «η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νούν φρουρήσει τας καρδίας υμών και τα νοήματα υμών εν Χριστώ Ιησού» (Φιλιπ., 4,7)

Αμήν.

Καλά Χριστούγεννα, αδελφοί. Χρόνια πολλά.
Ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων