28/11/2022 28/11/2022 Στην κατάμεστη από νέους και νέες της Θεσσαλονίκης Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η καταληκτική συναυλία στα πλαίσια των επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης που πραγματοποιήθηκαν φέτος, κατόπιν της αφιέρωσης του έτους 2022 από την Εκκλησία τής Ελλάδος στην Επέτειο συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην εκδήλωση παρέστη ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος, ο...
28 Νοεμβρίου, 2022 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 - 19:53

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Στην κατάμεστη από νέους και νέες της Θεσσαλονίκης Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η καταληκτική συναυλία στα πλαίσια των επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης που πραγματοποιήθηκαν φέτος, κατόπιν της αφιέρωσης του έτους 2022 από την Εκκλησία τής Ελλάδος στην Επέτειο συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.


Στην εκδήλωση παρέστη ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς τους συντελεστές, τους συνεργούς και όλους τους παρισταμένους κληρικούς και λαικούς. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν διά τής παρουσίας τους και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.


Τον συντονισμό και την ευθύνη τής οργανώσεως είχε ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος τής Ιεράς Μητροπόλεώς, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο για την έμπνευση, την καθοδήγηση και την στήριξη για την όλη επιτυχή οργάνωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πολλούς Αγίους τής Εκκλησίας μας, οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν σε διάφορες περιοχές τής Μικράς Ασίας τού Πόντου και τής Ιωνίας, τονίζοντας το γεγονός τής ζωντανής και καθημερινής παρουσίας τών Αγίων στη ζωή των χριστιανών.


Την παρουσίαση της εκδηλώσεως ανέλαβε ο καθηγητής κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, μουσικός και συγγραφέας, ο οποίος και ανέγνωσε κείμενα με άμεση σχέση με την Μικρά Ασίακαί συγκεκριμένα αφηγήσεις μικρασιατών προσφύγων, που ο ίδιος διέσωσε.
Την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο καθηγητής μουσικής και χοράρχης της Νεανικής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Παναγόπουλος.

Στήν εκδήλωση έλαβαν μέρος περί τους 150 χορωδούς και 30 χορευτές. Συμμετείχαν οι νεανικές χορωδίες
α) της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση τού  κ. Ηρακλή Παναγόπουλου,
β)του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου υπό την διεύθυνση της αξιοτ. κας. Μαρίας – Έμμας Μελιγκοπούλου και την συνδρομή των φοιτητών ειδίκευσης χορωδίας,
γ) τού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου τού Χρυσοστόμου υπό την διεύθυνση του κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη, και
δ)του Ιερού Ναού Αγίου Προφήτου Ηλιού Πυλαίας υπό την διεύθυνση της μαέστρου κας. Ελεονώρας Καλαιτζίδου.

Εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε ο βυζαντινός χορός «Ηδύμελον» υπό την διεύθυνση τούπρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Τσάμη. Ακόμη, τήνεκδήλωση πλαισίωσε το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών της Χριστιανικής Καταφυγής Νέων υπότήν διδασκαλία τού κ. Κωνσταντίνου Κατσαρού, καθηγητή φυσικής αγωγής.
Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως προβλήθηκαν εικόνες εποχής, απεικονίζουσες διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης υπό τήν επιμέλεια τής κας. Άννας Φωτίου. Την καταληκτική ομιλία εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος τής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τόν Παναγιώτατο κ. Άνθιμο, συνεχάρη τον π. Βαρνάβα Γιάγκου για την άρτια οργάνωση, άλλους και όλους όσοι συνεργάστηκαν, κυρίως τους καλλιτέχνες των ορχηστρικών σχημάτων εντέχνου και παραδοσιακής μουσικής, τους υπευθύνους των χορωδιών καθώς και τους χορωδούς και χορευτές, οι οποίοι άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων στους περευρισκομένους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων