26/12/2023 26/12/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γέννηση του Θεανθρώπου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος νωρίς το πρωί της Δευτέρας 25ης Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε και στη συνέχεια προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία της Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων στην ιστορική Βασιλική του Πολιούχου Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, με την συμπροσευχή του Παναγιωτάτου Προκατόχου του...
26 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2023 - 17:21

Η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γέννηση του Θεανθρώπου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος νωρίς το πρωί της Δευτέρας 25ης Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε και στη συνέχεια προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία της Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων στην ιστορική Βασιλική του Πολιούχου Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, με την συμπροσευχή του Παναγιωτάτου Προκατόχου του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου και την συλλειτουργία των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πλήθη πιστών, οι οποίοι κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, ο Προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πέτικας διάβασε την υπ’ αριθ. 3 Εγκύκλιο του Μητροπολίτου κ. Φιλοθέου, της οποίας το περιεχόμενο ήταν το εξής:

«Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί μου ευλογημένοι,

Χριστός γεννάται σήμερον και ο ιερός υμνωδός επισημαίνει την ανεκλάλητη χαρά με την οποία πλημμυρίζει ολόκληρος ο κόσμος, με πηγή και αιτία αυτή τη Θεία Γέννηση.

Γιατί η Γέννηση του Χριστού μας προσφέρει χαρά;

Διότι σήμερα αποκαλύπτεται το «απ’ αιώνος απόκρυφον και αγγέλοις άγνωστον μυστήριον». Φανερώνεται σ’ εμάς ο σκοπός της δημιουργίας ολόκληρης της κτίσης, που δεν είναι άλλος, από την σωτηρία της μέσα από την ένωσή της με το Θεό στο πρόσωπο του Χριστού, του Θεού που σώζει τον λαό του.

Γράφει ένας μεγάλος πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ότι «γι’ αυτό μας έφτιαξε ο Θεός, για να γίνουμε κοινωνοί θείας φύσεως και μέτοχοι στην αϊδιότητα (την αιωνιότητά) του και να φανούμε όμοιοι με Εκείνον, σύμφωνα με την θέωση που μας προσφέρει η Χάρη του». Ο Λόγος σαρκώνεται και γίνεται άνθρωπος, για να πραγματωθεί αυτό που ήταν εξ αρχής το ζητούμενο, το να γίνει ο άνθρωπος θεός και δι’ αυτού να θεωθεί όλη η κτίση.

Χαιρόμαστε, λοιπόν, αδελφοί μου γιατί, όντως, ο Θεός μας σώζει! Ο Θεός είναι μαζί μας! Γίνεται ένας μ’ εμάς! Μας προσλαμβάνει και μας προσφέρει την δυνατότητα ν’ αρχίσουμε μια νέα σχέση μαζί Του. Ο Χριστός εγκαινιάζει μια νέα ανθρωπότητα. Μια νέα κτίση, με μια νέα δύναμη ζωής, την οποία αντλεί μέσα από αυτό καθαυτό το γεγονός της Σάρκωσης του Θεού.

Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει ν αποτελέσουν λόγια χωρίς νόημα για τη ζωή μας ή να καταστούν απλά ιδεολογήματα χωρίς έμπρακτο αποτέλεσμα, ούτε να εξαντληθούν σε κατασκευάσματα της ανθρώπινης λογικής. Η πίστη μας στον Χριστό σαρκώνεται σ’ αυτό το ίδιο το Πρόσωπό Του. Κι εμείς όλοι, οι πιστοί, καλούμαστε ν’ αγωνιζόμαστε ώστε αυτή μας την πίστη να την κάνουμε συγκεκριμένο τρόπο ζωής μέσα στο Σώμα το Άγιο του Χριστού, την Εκκλησία, εμπιστευόμενοι ελεύθερα τον Θεό και το σχέδιό του για την αιώνια ύπαρξη και ζωή μας.
Η Εκκλησία, άλλωστε, είναι η νέα Βηθλεέμ! Ο τόπος στον οποίο γεννάται σήμερα και πάντοτε ο Χριστός, μας αποκαλύπτεται και μας προσφέρεται για να Τον ζήσουμε και να Τον κοινωνήσουμε. Να ενωθούμε μαζί Του και μεταξύ μας και έτσι να απολαύσουμε την αληθινή χαρά που μας φέρνει η Γέννησή Του και γεμίζει ολόκληρη την κτιστή πραγματικότητα.

Αδελφοί μου και παιδιά μου,

Αυτή τη χαρά του Χριστού μας σας εύχομαι, ως Επίσκοπός σας σ’ αυτά τα πρώτα κοινά μας Χριστούγεννα, να έχετε και να απολαμβάνετε πάντοτε, διαβιβάζοντάς σας ταυτόχρονα και τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του αγίου Προκατόχου μου Μητροπολίτου, Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου.

Ο ενανθρωπήσας Θεός μας να σας ευλογεί, να σας ενισχύει και να γεμίζει τις καρδιές όλων σας με ελπίδα, δύναμη πολλή και αγάπη προς όλους.

Με θερμότατες ευχές και πολλή αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου μαζί με τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σαντοριναίο και πολλούς εθελοντές στη διακονία των ασθενών, έψαλλαν τα κάλαντα, διένειμαν εόρτιες ευλογίες και ευχήθηκαν σε όσους στις ημέρες αυτές βρίσκονται σ’ αυτόν τον ιερό τόπο του πόνου και της ανθρώπινης δυσκολίας.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2023.12.25 Χριστούγεννα στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων