25/10/2022 31/10/2022 Με υψηλές τιμές και μια ξεχωριστή πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 στους κεντρικούς δρόμους γύρω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη η λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης, που έχει αφιχθεί εκ τη Ιεράς Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Την...
25 Οκτωβρίου, 2022 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2022 - 18:34

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη σημερινή Λιτανεία του Iερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου

Διαδώστε:
Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη σημερινή Λιτανεία του Iερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου

Με υψηλές τιμές και μια ξεχωριστή πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 στους κεντρικούς δρόμους γύρω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη η λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης, που έχει αφιχθεί εκ τη Ιεράς Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Την λιτανευτική πομπή ευλόγησε διά της σεπτής παρουσίας του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο Kαθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο ευλαβής κλήρος, μοναχικά τάγματα, πλήθος των φιλαγίων χριστιανών και ακολούθησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, οι φιλαρμονικές του Γ΄ Σώματος Στρατού, της Αστυνομίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, αγήματα του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη πολιτιστικών Σωματείων, του Ερυθρού Σταυρού, νέοι και νέες από εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών και χριστιανικών αδελφοτήτων της πόλης.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις, θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη, 25 Οκτωβρίου το απόγευμα στις 6:30 μ.μ., με τον πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Εσπερινό, ενώ το βράδυ από τις 9:30 έως τα μεσάνυκτα, θα τελεσθεί Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία και θα κορυφωθούν αύριο Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και την επίσημη Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Με ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «από αρχαιοτάτων χρόνων η υπερβάλλουσα προς τον άγιο Δημήτριο τιμή των Θεσσαλονικέων, αλλά και όλων των Χριστιανών, εκφράστηκε με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Ένας από τους πλέον λαμπρούς και περίδοξους ήταν η μεγάλη, πανηγυρική λιτανεία της εορτής. Ο άγιος Συμεών, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης παραδίδει συγκλονιστική περιγραφή της λιτανείας αυτής, που ξεκινούσε το βράδυ της παραμονής της εορτής του αγίου από τον τόπο της συλλήψεώς του στην «Καταφυγή», τα σημερινά Χαλκωματάδικα και διερχόμενη από την Εγνατία, κατευθύνονταν στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, για να σταθμεύσει στον Ιερό Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου, όπου τελούνταν ο Μέγας Εσπερινός και εκφωνούνταν ο πανηγυρικός της ημέρας και να καταλήξει τελικώς, η λιτανευτική πομπή, στον τόπο του μαρτυρίου του, την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για την τέλεση της παννυχίδος.

Καθίσταται έτσι ο Ναός του Αγίου Δημητρίου ως τις μέρες μας το ηρώον των Θεσσαλονικέων και η Θεσσαλονίκη -χάρη στον Άγιό της- το μεγάλο θρησκευτικό κέντρο, για το οποίο οι Θεσσαλονικείς είναι υπερήφανοι, καθώς ο Άγιός τους και η πόλη του γνωρίζονται σ’ όλη την Οικουμένη, χάριν ιδιαιτέρως βέβαια και στα θαύματα του Αγίου, αφ’ ης στιγμής και το άγιο λείψανό του αναβλύζει θαυμαστές ευεργεσίες ως «ακένωτος πηγή θείων μύρων» σε όσους προστρέχουν με πίστη στο «θεοπάροχο μνήμα του».

Άρχοντες και λαός της πόλης τιμούσαν άπό τότε την μνήμη του αγίου τους με μεγάλες εορταστικές δραστηριότητες που άρχιζαν την 1η Οκτωβρίου και τελείωναν στις 3 Νοεμβρίου και περιλάμβαναν ύμνους, ομιλίες και εγκώμια για τον άγιο και την πόλη.
Κομιστές αυτής της βαριάς κληρονομιάς, κλήρος και λαός της αποστολικής Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων, συνεχίζουμε ταπεινά την ιερά αυτή παράδοση με πλήθος λατρευτικών εκδηλώσεων και ποικίλλων άλλων ευκαιριών και δραστηριοτήτων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχει η Λιτανεία της εορτής του Αγίου».

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022.10.25 Ιερά Λιτάνευσις αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χιλιάδες προσκυνητές στη Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης και του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δεκάδες πιστοί συρρέουν να προσκυνήσουν από το πρωί τον Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ)

Για πρώτη φορά η λιτανεία για τη γιορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου διήλθε από τον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων