25/11/2023 25/11/2023 Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για την Αποστολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, καθώς στις 5:00 το απόγευμα θα τελεστεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως κ.κ. Ιερωνύμου. Πυρετώδεις ήταν οι προετοιμασίες τις...
25 Νοεμβρίου, 2023 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2023 - 19:51

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον νέο Ποιμενάρχη της – Το απόγευμα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φιλοθέου

Διαδώστε:
Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον νέο Ποιμενάρχη της – Το απόγευμα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φιλοθέου

Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για την Αποστολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, καθώς στις 5:00 το απόγευμα θα τελεστεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως κ.κ. Ιερωνύμου.

Πυρετώδεις ήταν οι προετοιμασίες τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλήθος κλήρου, λαού και επισήμων αναμένεται να υποδεχθούν το νέο Ποιμενάρχη τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, 14 πούλμαν με εκδρομείς αναμένονται στη Θεσσαλονίκη από τη Χαλκίδα, τη γενέτειρα του νέου Μητροπολίτη κ. Φιλοθέου.

Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

 

 

Επίσης, αναμένεται να παραστούν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτες, αντιπροσωπεία από το ‘Αγιον Όρος και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών.

 

 

Στον περιβάλλοντα χώρο του Καθεδρικού Ναού έχουν αναρτηθεί «πανό» που αναγράφουν «Καλώς ήρθατε Παναγιώτατε» και «Ευλογημένος ο ερχόμενος» για το καλωσόρισμα στον νέο Μητροπολίτη.

 

 

Επιπλέον, εντός και εκτός του Καθεδρικού Ναού έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα για λόγους ασφαλείας και περιμετρικά των οδών υπάρχουν κορδέλες της Τροχαίας, με σύσταση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου 2023 ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με μεγάλη πλειοψηφία (73 ψήφους), σε διαδοχή του Μητροπολίτη κ. Ανθίμου, ο οποίος, μετά από 19 χρόνια ποιμαντορικής διακονίας, υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο και πλέον εφησυχάζει.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στις 7:00 π.μ. με την Ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού εντός του Ιερού Ναού του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο πλαίοιο της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης:

«Ανακοινώνεται από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ότι, στο πλαίσιο Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Φιλόθεου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 25-11-2023 και ώρα 17.00, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας και λόγω αναμονής πλήθους πιστών, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τα λεωφορεία με κατεύθυνση προς τον Ιερό Ναό, θα ακολουθήσουν δρομολόγιο μέσω των οδών Εγνατίας – Εθνικής Αμύνης – Τσιμισκή, ενώ η αποβίβαση των πιστών θα πραγματοποιείται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας.

Επιπλέον, για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα λεωφορεία μετά την αποβίβαση των πιστών, θα κινηθούν μέσω των οδών Σαλαμίνος – Ναυάρχου Κουντρουριώτου και ακολούθως θα σταθμεύσουν εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών.»

 

Τη Δευτέρα η επίσημη υποδοχή στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Επίσης ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος θα μεταβεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή από την Κοσμητεία στους χώρους της Σχολής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσσαλονίκης κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης) γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είναι και διπλωματούχος – καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και από την μικρή του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική και διετέλεσε Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, καθώς και μέλος σε πολλές Χορωδίες Βυζαντινής αλλά και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» στις 16.2.2002 και την επομένη (17.2.2002) χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Γέ-ροντά του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Στις 19.6.2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Μητροπολίτη.

Από της χειροτονίας του διακονεί ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Κατηχητής σε αρκετές Ενορίες, ενώ ταυτόχρονα είχε και την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, της Κατασκηνωτικής περιόδου των αγοριών Γυμνασίου – Λυκείου των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, όπως και της ιστοσελίδος Αυτής στο Διαδίκτυο (Internet).

Στις 26.10.2009 ανέλαβε με απόφαση του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, την διακονία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αυτού, ενώ είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των: α) Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, β) Ιεραποστολικού και Μορφωτικού Ιδρύματος «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» γ) Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και δ) Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τo 2016 προσελήφθη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 ετοποθετήθη στην θέση του A’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Συνοδικού Γραμματέως, στον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και για τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας.

Στις 21 Μαρτίου 2019, με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ετοποθετήθη στην εξαιρετικά υπεύθυνη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από τον Μάιο του 2019 διακονεί και ως Διευθυντής του Κλάδου Εκ-δόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την 11η Οκτωβρίου 2019, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξελέγη, υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Μακαριωτάτω Αρχιεπισκόπω, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

Την 9η Οκτωβρίου 2023 εξελέγη υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλοθέου – Το τάλαντο της διοίκησης και το βίωμα της διαρκούς Πεντηκοστής

Φωτορεπορτάζ ope.gr: Έτοιμος ο Καθεδρικός της Αγίας Σοφίας για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλοθέου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων