13/09/2022 20/09/2022 Με επίκεντρο τον Ι. Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο των επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την αφιέρωση από την Εκκλησία της Ελλάδος του έτους 2022 στην επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Συγκεκριμένα: Την...
13 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2022 - 1:48

Ι.Μ. Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Διαδώστε:
Ι.Μ. Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με επίκεντρο τον Ι. Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο των επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την αφιέρωση από την Εκκλησία της Ελλάδος του έτους 2022 στην επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Συγκεκριμένα: Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στις 8:00 μ.μ. και στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙ – Η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑ».

Κατά την Εκδήλωση θα παρουσιαστεί πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ενδιάμεσες αγιολογικές παρεμβάσεις από καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., που θα κινηθούν σε 5 βασικές περιόδους και κατηγορίες: των πρωτοχριστιανικών χρόνων, την εποχή των μαρτύρων, των βυζαντινών χρόνων, την εποχή της Τουρκοκρατίας και τέλος την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής και μέχρι τις μέρες μας.

Θα πλαισιωθεί με επίλεκτους ανέκδοτους βυζαντινούς ύμνους αφιερωμένους στους αναφερόμενους αγίους από την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, με ταυτόχρονη προβολή εικόνων τους και άλλων συναφών φωτογραφιών, ενώ η Εκδήλωση θα κλείσει με χορούς της Καππαδοκίας, οι ο- ποίοι χαρακτηρίζονται από το έντονο στίγμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης που διαπότισε τα ήθη των Ρωμηών και διακρίνονται για τη σεμνότητά τους, παρουσιάζοντας μία μοναδική τελετουργική μορφή.

Τέλος, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, εντός του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας, θα λάβει χώρα Επιστημονική Ημερίδα υπό τον τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», με ομιλητές Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ώρα έναρξης 10:30 π.μ.).

Παράλληλα, στον Ιερό Ναό της αγίας Γλυκερίας (περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα) θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου τρ. ε. σειρά λατρευτικων, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών Εκδηλώσεων, σύμφωνα με αναλυτικό πρόγραμμα που ήδη έχει κοινοποιηθεί, με απαρχή, την Υποδοχή, ιεράς ιστορικής εκ Μικράς Ασίας Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Η Πάντων Ελπίς», η οποία θα λάβει χώρα στα προπύλαια του Ιερού Ναού, μεθαύριο Παρασκευή, 16η Σεπτεμβρίου, στις 6:00 μ.μ..

Επίσης, καθ ́ όλο το διάστημα της παραμονής του ιερού Κειμηλίου στον Ναό, μέχρι και το εσπέρας της 19ης Σεπτεμβρίου, θα λειτουργεί έκθεση εργοχείρων, όπου θα διατίθενται πολίτικα και μικρασιάτικα, γλυκά και εδέσματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων