26/10/2022 26/10/2022 Κορυφώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, 25 και 25 Οκτωβρίου, αντίστοιχα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Μεγαλομάρτυρος και Μυροβλύτου Αγίου. Σε ανακοινωθέν της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρεται εκτενώς στις εκδηλώσεις αλλά και στο βίο του Αγίου: “…Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 –...
26 Οκτωβρίου, 2022 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 - 18:03

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου και την 110η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου και την 110η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης

Κορυφώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, 25 και 25 Οκτωβρίου, αντίστοιχα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Μεγαλομάρτυρος και Μυροβλύτου Αγίου.

Σε ανακοινωθέν της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρεται εκτενώς στις εκδηλώσεις αλλά και στο βίο του Αγίου:

“…Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού περί το 303 μ.Χ.. Σε μια εποχή πλούσια σε ψεύτικους Θεούς και αρκετά δύσκολη για το χριστιανισμό, ο «σοφώτατος εν διδαχαίς» άγιος Δημήτριος κήρυττε και μαρτυρούσε την πραγματική πίστη στο πρόσωπο του Χριστού ως τον μόνο αληθινό Θεό βυθίζοντας «των ειδώλων την πλάνην, εις χάος».

Ακολουθώντας πιστά την προτροπή του αποστόλου Παύλου «κήρυξον τον λόγον, επίστηθι ευκαίρως ακαίρως, έλεγξον, επιτίμησον, παρακάλεσον, εν πάση μακροθυμία και διδαχή» (Β΄ Τιμ. 4,2) κήρυττε, “απτοήτω γλώσση”, το μυστήριο της παρουσίας του Χριστού μέσα στον κόσμο, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν από την λατρεία των ειδώλων στην αληθινή πίστη του Χριστού.

Την Τρίτη, 25η Οκτωβρίου, παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και συμμετείχαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Στην ομιλία του ο χοροστατών Αρχιερεύς, με γλαφυρό, παραστατικό και ποιητικό λόγο, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βίου του Αγίου, που τον καθιστούν αιώνιο πρότυπο ζωής, ομολογίας, ελπίδος και πίστης.

Το βράδυ τελέσθηκε ιερά Αγρυπνία, ενώ το διήμερο της κορύφωσης των εορταστικών εκδηλώσεων συνεχίσθηκε σήμερα το πρωί με την τέλεση πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην οποία προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και συνιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Ακολούθως, στις 11:30 π.μ. τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης, παρουσία της εξοχοτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή 30 Οκτωβρίου, το πρωί με την αναχώρηση της ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Γεροντίσσης», εκ της ιεράς Μονής Παντοκράτορος του αγίου Όρους και το απόγευμα με την ακολουθία του καθαγιασμού του Μύρου του Αγίου Δημητρίου.

Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με την ζωή, το μαρτύριό, τα θαύματα και τη μνήμη του. Ο βίος του αγίου Δημητρίου αποτελεί ιδιαίτερη πρόσκληση και πρόκληση για όλους τους χριστιανούς, που, ακολουθώντας το παράδειγμά του, οφείλουν να είναι απόστολοι του Χριστού μέσα στον κόσμο και στην κοινωνία που ζούν με την μαρτυρία προσωπικής ζωή και έργων αγαθών, ως απόδειξη της εν Χριστώ ανακαίνισης των πάντων. Με αφορμή την εορτή του αγίου Δημητρίου, καλούμαστε να συνεχίσουμε την «λειτουργία μετά την Λειτουργία» και να δίνουμε καθημερινά την μαρτυρία περί της αληθείας της πίστεως ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων