21/11/2022 21/11/2022 «Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις…» Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης γιόρτασε και φέτος τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον  ιστορικό Ναό της Παναγίας της «Δεξιάς», την Κυριακή 20 και Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός  Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του προσκεκλημένου υπό...
21 Νοεμβρίου, 2022 - 22:01

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Υπεραγία Θεοτόκο και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Υπεραγία Θεοτόκο και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΦΩΤΟ)

«Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις…»

Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης γιόρτασε και φέτος τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον  ιστορικό Ναό της Παναγίας της «Δεξιάς», την Κυριακή 20 και Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός  Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του προσκεκλημένου υπό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, μετά πλειάδος κληρικών και διακόνων και ευσεβούς εκκλησιάσματος.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της εμπνευσμένης ομιλίας του, αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός των Εισοδίων της Κυρίας Θεοτόκου εις τα Άγια των Αγίων για την Εκκλησία μας αλλά και για την μεγάλη ευλάβεια και αγάπη που πρέπει να τρέφουμε οι χριστιανοί προς το πρόσωπό της καθώς η Υπεραγία Θεοτόκος κατέστη εκείνη η οποία δέχθηκε στα σπλάχνα της, τον λυτρωτή μας, Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Ανήμερα της Θεομητορικής εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων ιερουργούντως του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέθηκε στο πανσεβάσμιο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, για την ευλογία που έλαβε, να προστή των Ιερών Ακολουθιών του εορταστικού διημέρου.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο και τον ευχαρίστησε θερμά διά ττην κανονική άδεια και ευλογία που έδωσε ώστε να προστή και να προεξάρχει των πανηγυρικών εκδηλώσεων της ενορίας Παναγίας της Δεξιάς μέσα σε εγκάρδιο κλίμα συζήτησαν επίκαιρα θέματα και ιδιαίτερα θέματα που αφορούν την ευαίσθητη και ακριτική περιοχή της Θράκη μας.

Ο ιερός ναός της Παναγίας της Δεξιάς ευρίσκεται στο κέντρο της πόλεως, επί της οδού Εγνατίας και αποτελεί ιστορικό προσκύνημα για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουλίου 1976. Στην θέση του σημερινού ναού υπήρχε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός του Αγίου Υπατίου, ο οποίος είχε κτιστεί το 1818. Η παρουσία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Δεξιάς οδήγησε την μετωνομασία του Ιερού Ναού, ως Ιερός Ναός της Παναγίας Δεξιάς, εντός του οποίου υπάρχει ιερό παρεκκλήσιο του αγίου Υπατίου.

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δεξιάς αποτελεί πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης εκ της Ιεράς Μονής Κύκκου της αγιοτόκου νήσου Κύπρου.

Κάθε Δευτέρα κατά παράδοση, τελείται η Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και ακολούθως Ιερά Παράκλησις στην χάρη της και πλήθος πιστών προστρέχουν για να λάβουν την ίαση και την θεραπεία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων