01/07/2022 01/07/2022 Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εορτή των Αγίων ενδόξων, θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Ακρόπολη Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 1η Ιουλίου, εψάλη ο Όρθρος και στη συνεχεία τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Καθηγούμενου της Ιεράς Πατριαρχικής και...
01 Ιουλίου, 2022 - 11:37
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 - 12:10

Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Ακρόπολη Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Ακρόπολη Θεσσαλονίκης

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εορτή των Αγίων ενδόξων, θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Ακρόπολη Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 1η Ιουλίου, εψάλη ο Όρθρος και στη συνεχεία τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Καθηγούμενου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου.

Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ιερείς και διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ι. Μ. Βλατάδων.

Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες του ναού: Βασίλειος Βασιλείου, Πρωτοψάλτης και Λουκάς Κασσιάρας, Λαμπαδάριος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Άρχων Διδάσκαλος του Ευαγγελίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Προ-Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., αναφερόμενος στη ζωή και το βίο των Αγίων Αναργύρων.

Το παρών έδωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Σιμόπουλος και πολλοί πιστοί που συμμετείχαν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως π. Φώτιος μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου.

Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την σχετική άδεια και ευλογία να προεξάρχει στην πανήγυρη της ενορίας και μετέπειτα ευχαρίστησε και συνεχάρη τον προϊστάμενο του ναού αρχιμ. Γρηγόριο Παπούλα. Ευχήθηκε χρόνια πολλά και οι προστάτες Άγιοι της ενορίας να σκέπουν και να προστατεύουν άπαντες.

Σημειώνεται επίσης ότι συνεορτάζεται πανηγυρικά μετά των αγίων Αναργύρων την 2α Ιουλίου, η θαυματουργή Ιερή εικόνα της Παναγίας Οικονόμισσας, που βρίσκεται στο Ιερό Ναό με την εορτή καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στις Βλαχέρναις της Κωνσταντινουπόλεως.

Το βράδυ της σημερινής ημέρας θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων