12/10/2022 12/10/2022 Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, οι οποίες φέτος έχουν αφιερωθεί στην επέτειο συμπλήρωσης εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματισθεί και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται πλήθος λατρευτικές ευκαιρίες και άλλες δραστηριότητες. Η υποδοχή της...
12 Οκτωβρίου, 2022 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 - 20:17

Πρόγραμμα προσεχών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο

Διαδώστε:
Πρόγραμμα προσεχών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, οι οποίες φέτος έχουν αφιερωθεί στην επέτειο συμπλήρωσης εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματισθεί και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται πλήθος λατρευτικές ευκαιρίες και άλλες δραστηριότητες.

Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της «ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΗΣ» από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους έγινε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την εφέστια Εικόνα της Μονής, δώρο του Bυζαντινού  αυτοκράτορα Αλεξίου A’ του Kομνηνού προς το Μοναστήρι. Αποτελεί αντίγραφο ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου», που βρισκόταν στην I. M. Παντοκράτορος στην Kωνσταντινούπολη, η οποία είχε κτιστεί από τον ίδιο τον αυτοκράτορα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιστορικής και θαυματουργού αυτής Εικόνος -που για πρώτη φορά επισκέπτεται την πόλη μας- είναι πως τυγχάνει η μοναδική φορητή εικόνα, η οποία απεικονίζει την Παναγία ολόσωμη σε στάση δέησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, από τις 9:00 μ.μ. μέχρι τις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Αγρυπνία, κατά το αγιορείτικο τυπικό, κατά την οποία θα ψάλλουν Πατέρες από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος.

Επίσης, την προσεχή Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, στο τέλος της θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί μεταφορά της Λάρνακας των ιερών Λειψάνων του αγίου Δημητρίου στο κέντρο του σολέα και θα τελεσθεί Δοξολογία για την επέτειο ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ στις 8:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εντός του Ναού του αγίου Δημητρίου  ομιλία, από τον πανοσιολογιώτατο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος αγίου Όρους, Γέροντα Γαβριήλ.

Τέλος επισημαίνεται, ότι από την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και μέχρι την επόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αρχαιότατη λειτουργική παράδοση, αρχίζει η «Μεγάλη Εβδομάδα» του αγίου
Δημητρίου, όπου, κάθε απόγευμα, θα τελούνται κατ’ αυτήν , οι ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου.

Σημειώνεται, πως όλες οι ακολουθίες και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι (You Tube) του ιερού Ναού από τον σύνδεσμο «Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης».

Πηγή φωτογραφίας: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου

Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΗΣ» από το Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων