01/04/2024 02/04/2024 Συναυλία μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024 στις 19:30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, με κύριους διοργανωτές τα σωματεία Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «Φίλων Κτενίδης» Νικοπόλεως και του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου....
01 Απριλίου, 2024 - 21:33
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2024 - 0:40

Συναυλία μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Συναυλία μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης

Συναυλία μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024 στις 19:30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, με κύριους διοργανωτές τα σωματεία Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «Φίλων Κτενίδης» Νικοπόλεως και του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων στη συνάντησή που είχαν με τον Παναγιώτατο Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, συζήτησαν την διοργάνωση της συναυλίας θρησκευτικής και ποντιακής μουσικής, ως μνημόσυνο για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, που έδωσαν υπέρ πίστεως και έθνους την ζωή τους στα γεγονότα της γενοκτονίας από τους Τούρκους.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος αποδέχτηκε την πρόταση η συναυλία να πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και να εκφωνήσει τον εναρκτήριο λόγο της εκδήλωσης για την σημασία της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας για όλον τον Ελληνισμό.

Η συναυλία θα χωριστεί σε δύο μέρη. Στο αμιγώς θρησκευτικό με την απόδοση ύμνων: Στην Παναγία Σουμελά, Τους Αγίους Ευγένιο και Ευθύμιο Ζήλων, Θρήνους του Πάθους και Τω Υπερμάχω Στρατηγώ. Στο παραδοσιακό μέρος, θα ακολουθήσει η εκτέλεση ποντιακών ιστορικών τραγουδιών, όπου ο χορός των ιεροψαλτών θα αποτελεί την χορωδία στην όρχηση. Συνολικά επί σκηνής αναμένεται να συμπράξουν 60 μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και παρουσιαστές ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχουν οι: Χρήστος Χαλκιάς, Πάρης Γκούνας, Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, αφήγηση: Γιώργος Συμεωνίδης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων