29/03/2024 29/03/2024 Ι.Ν.Αγίων Αναργύρων, Ραφαήλ Γεωργιάδης  “Η Παναγία μας λύτρωσε από τον αισχρό τρόπο ζωής, από αυτόν τον τρόπο ζωής ο όποιος μας απομακρύνει από τον θεό και ταυτόχρονα μας απομακρύνει από τους συνανθρώπους μας. Η Παναγία είναι εκείνη που μας έφερε τον Χριστό και ο Χριστός μας λύτρωσε από την αμαρτία. Όταν μιλάμε για αμαρτία ας μη...
29 Μαρτίου, 2024 - 22:31
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2024 - 23:31

Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Αμαρτία σημαίνει θεληματική επιλογή να αρνούμαι την παρουσία του Θεού στη ζωή μου

Διαδώστε:
Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Αμαρτία σημαίνει θεληματική επιλογή να αρνούμαι την παρουσία του Θεού στη ζωή μου
Ι.Ν.Αγίων Αναργύρων, Ραφαήλ Γεωργιάδης 

“Η Παναγία μας λύτρωσε από τον αισχρό τρόπο ζωής, από αυτόν τον τρόπο ζωής ο όποιος μας απομακρύνει από τον θεό και ταυτόχρονα μας απομακρύνει από τους συνανθρώπους μας. Η Παναγία είναι εκείνη που μας έφερε τον Χριστό και ο Χριστός μας λύτρωσε από την αμαρτία. Όταν μιλάμε για αμαρτία ας μη την εννοήσουμε απλά και μόνο στην παράβαση κάποιων νόμων ή κάποιων εντολών του Χριστού. Η αμαρτία είναι κάτι βαθύτερο κάτι ουσιαστικότερο κάτι που αφορά στο είναι του ανθρώπου στην ύπαρξη του. Αμαρτία σημαίνει χωρισμός, αμαρτία σημαίνει διάσταση, αμαρτία σημαίνει διάσπαση μου από το θεό, σημαίνει θεληματική επιλογή να αρνούμαι την παρουσία του θεού στη ζωή μου. Η αμαρτία δεν εξαντλείται απλά σε κάποια κακά έργα αλλά είναι εκείνη που μπορεί να σηματοδότηση την ολοκληρωτική απομάκρυνση του ανθρώπου από το θεό, δηλαδή από αυτήν την ίδια τη ζωή”.

ακούστε εδώ όλη την ομιλία του Παναγιωτάτου

 

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος κατά την Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ακρόπολη Θεσσαλονίκης που επισκέφθηκε για πρώτη φορά. Ο Παναγιώτατος από την πρώτη ημέρα της ενθρονίσεως του έχει δείξει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θέλει να επισκεφθεί ποιμαντικά όλες τις ενορίες και τα μοναστήρια της συμπρωτεύουσας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Ναού, αρχιμ. Γρηγόριο Παπούλα, τον αρχιμ. Νικόλαο Μπαξεβάνη και τον Αρχιδιάκονο π.Σπυρίδων Καραταΐδη.

Ο προϊστάμενος του ναού π.Γρηγόριος μετά την απόλυση καλωσόρισε τον Παναγιώτατο με τα εξής λόγια:

Του Θεού το Γεώργιο, η μικρή αυτή Άμπελος του Χριστού, που από αιώνων έχει προστάτες τους θαυμαστούς θεράποντες Αναργύρους ιατρούς Κοσμά και Δαμιανό, ευφραίνεται σήμερα γιατί κυκλώνει τον Απεσταλμένο του Χριστού, εσάς Παναγιώτατε Πατέρα μας κ. Φιλόθεε, που έχετε την πρό των αιώνων Αρχιερωσύνη του Χριστού, που μας οδηγείτε σε νομάς σωτηρίους, θεραπεύετε τις πληγές και τα τράυματα των ψυχών μας, ενώνετε τα διεστώτα και συνθέτετε τα πολύμορφα και πολυποίκιλα, μας ειρηνεύετε με τους εαυτούς μας, με τους άλλους, με τον Θεό, παρακαλείτε τον Θεό να μας χαρίζει όλα τα αγαθά Του δωρήματα, ευλογείτε τις ζωές μας, τους αγώνες, τούς κόπους, τους σταυρούς, τις χαρές τις αναπαύσεις και αναστάσεις μας.

Το μικρό αυτό τμήμα της ποίμνης του Χριστού, χαίρεται που αντικρύζει αλλά κυρίως που νιώθει το βλέμμα, τα χέρια, την καρδιά του ποιμένα και πατέρα ο οποίος φροντίζει, αγωνίζεται, αγωνιά, παλεύει ασταμάτητα για την πρόοδο και ευημερία της, όχι ανέξοδα, αλλά πρώτιστα με την θυσία και δαπάνη της δικής του ζωής κυριολεκτικά, όλης της ύπαρξής του. Αυτό αποδεικνύεται και από τα γένια, που ασπρίζουν βιαστικά σε πολύ λίγους μήνες, και από την προσφορά κάθε διαθέσιμου χρόνου, τη χρήση κάθε πρόσφορου τρόπου, «άχρις ου μορφωθή Χριστός εν ημίν», αλλά και από την αύξηση όλων των ταλάντων με τα οποία σας έχει προικίσει ο Θεός, για να σας αποστείλει σ’ εμάς  που έχουμε ανάγκη.

Σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε με ευγνωμοσύνη για όλα αυτά, και για όσα βαθιά η καρδιά σας νιώθει και ίσως χωρίς να το ξέρετε, βοά με κάθε τρόπο προς όλους τους Θεσσαλονικείς. Σας παρακαλούμε ως έχοντες ανάγκη, να συνεχίσετε να είστε πάντοτε ο εαυτός σας, ο επίσκοπος της Αγάπης, της Αλήθειας, της Ειρήνης, της Αγαθότητος, του Χριστού. Βλέπουμε πως αυτό είναι το πρώτο μέλημά σας. Ξέρουμε πως αυτό θέλει δυνάμεις, υπομονές πολλές αμέτρητες θυσίες και κόπους και πόνους. Γι’ αυτό σας αγαπούμε και αλήθεια, προσευχόμαστε πολύ για σας και σας περιβάλλουμε πνευματικά, πολύ κοντά σας, σας νοιαζόμαστε όπως κι εσείς, γιατί είναι το ασφαλέστερο για τη σωτηρία μας και είναι απόλαυση Παραδείσου η παρουσία του Χριστού στη ζωή μας, δια μέσου της Αρχιερωσύνης σας. Έτσι νιώθοντας  και δοξολογούντες τον Θεό αναφωνούμε, όντως «ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά! »

Η Παναγία μας να σας σκεπάζει. Οι άγιοι Ανάργυροι με τις θεοπειθείς πρεσβείες τους να σας πολυετούν και να σας χαρίζουν καλή υγεία. Παναγιώτατε Πάτερ, Μητροπολίτα Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεε,“έντεινε καὶ κατευοδού καὶ βασίλευε ένεκεν αληθείας και πραϋτητος και δικαιοσύνης” και “μείνον μεθ᾽ ημων, οτι πρὸς εσπέραν εστὶν καὶ κέκλικεν ήδη η ημέρα”.

Από την μεριά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του ναού αρχιμ. Γρηγόριο Παπούλα και εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται για πρώτη φορά στην ενορία των Αγίων Αναργύρων, ευχαρίστησε του ιεροψάλτες, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου καθώς και όλους του παρευρισκομένους πιστούς. “Εκκλησια σημαίνει να μπορούμε να υπάρχουμε όλοι μαζί, στο πρόσωπο του άλλου να βλέπουμε το πρόσωπο του αδελφού μας”.

     

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων