31/10/2022 02/11/2022 Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, οι λατρευτικές εκδηλώσεις και οι ποικίλλες δραστηριότητες για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου. Το πρωί, στον μεγαλοπρεπή και περικαλλέστατο προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρος, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας...
31 Οκτωβρίου, 2022 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2022 - 4:09

Το χρονικό της ολοκλήρωσης των εκδηλώσεων για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο

Διαδώστε:
Το χρονικό της ολοκλήρωσης των εκδηλώσεων για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, οι λατρευτικές εκδηλώσεις και οι ποικίλλες δραστηριότητες για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Το πρωί, στον μεγαλοπρεπή και περικαλλέστατο προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρος, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου Β΄, ο οποίος και ομίλησε εμπνευσμένα, σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της παραβολής του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου.

Ακολούθως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε δέηση και αναγνώσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου ειδική ευχή, κατά την αναχώρηση εκ του Iερού Ναού της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Γεροντίσσης», η οποία καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα των εορταστικών εκδηλώσεων, είχε μεταφερθεί από την Iερά Μονή Παντοκράτορος του Aγίου Όρους για τον συνεορτασμό με τον Μυροβλύτη.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022.10.30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ.κ. Δωροθέου

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τελέσθηκε η ακολουθία του Καθαγιασμού του Μύρου του Αγίου Δημητρίου από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, συμπαραστατουμένου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος Β΄ και Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, με συγκινητική την πάνδημη συμμετοχή χιλιάδων ευλαβών πιστών, που υπερεπλήρωσαν κάθε γωνιά του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου. Η πνευματική αυτή πανδαισία, αλλά και σύνολη η περίοδος των λατρευτικών εκδηλώσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, που πραγματοποιήθηκαν προς τιμή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης από την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου μέχρι και εχθές, κατεκλείσθη με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022.10.30 Ακολουθία Μύρου του αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Πολιούχου

 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Εκκλησιαστικού Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στο Πνευματικό Κέντρο κάτωθεν του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας, εκδήλωση που έλαβε χώρα στα πλαίσια της αφιέρωσης από την Εκκλησία της Ελλάδος του έτους 2022, στην επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022.10.30 Εγκαίνια Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό αγ. Μαρίνας Άνω Τούμπας

 

Τέλος, στις 9:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής υπό τον τίτλο «Δημήτριον Υμνήσωμεν», κατά την οποία αποδόθηκαν υποδειγματικά Εκκλησιαστικοί Ύμνοι προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου και του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, από την χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022.10.30 Δημήτριον Υμνήσωμεν. Καλλιτεχνική εκδήλωση με τον χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών ΄΄Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός΄΄

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο – Επέστρεψε στον Άθωνα η εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων