22/10/2022 23/10/2022 Με λαμπρότητα η τοπική εκκλησία της Δροσιάς Χαλκίδος τίμησε τον θεράποντα ιατρό και ιαματικό Άγιο Λουκά Επίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας στο φερώνυμο Ιερό Ναό του επι τη ευκαιρία της τελέσεως των εγκαινίων του. Ο ναός βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Μηνά Δροσιάς της εκκλησιαστικής διοικήσεως Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος και είναι ενοριακό παρεκλήσι...
22 Οκτωβρίου, 2022 - 21:36
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2022 - 2:19

Εγκαίνια ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού από τον Μητροπολίτη Θηβών

Διαδώστε:
Εγκαίνια ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού από τον Μητροπολίτη Θηβών

Με λαμπρότητα η τοπική εκκλησία της Δροσιάς Χαλκίδος τίμησε τον θεράποντα ιατρό και ιαματικό Άγιο Λουκά Επίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας στο φερώνυμο Ιερό Ναό του επι τη ευκαιρία της τελέσεως των εγκαινίων του.

Ο ναός βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Μηνά Δροσιάς της εκκλησιαστικής διοικήσεως Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος και είναι ενοριακό παρεκλήσι του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς.

Με την ευκαρία των εγκαινίων του Ιερού Ναού, το απόγευμα της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων, τα οποία κόμισε με την σεπτή εντολή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, ο υπεύθυνος της τελετής των εγκαινίων Πανοσ. Αρχιμ. Νεκτάριος Αυγέρος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης – Αγίων Αναργύρων του χωρίου Αγίου Γεωργίου Λεβαδείας και εφημέριος του πάνσεπτου και ιστορικού θεμητορικού Ιερού Ναού Παναγίας Σκριπούς Ορχομενού.

Επίσης συμμετείχαν οι ιερείς εκ των δύο ενορίων Αγίου Γεώργιου και Μεταμορφώσεως Δροσιάς και άλλων όμορων ενορίων και συμπροσευχομένου του Πρωτοπρ. Δημητρίου Πιλάτη του αφυπηρετήσαντος την ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς και μεριμνήσαντος για την ανέγερση του Ιερού Ναού. Με την ευλάβεια, την μέριμνα και την ιδιαίτερη αγάπη προς τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό του Πρωτοπρ. Δημητρίου Πιλάτη, αλλά και με την αγωνιστική διάθεση του, έγινε πραγματικότητα η αποπεράτωση του Ιερού Ναού.

Εν συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο π. Νεκτάριος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην σημασία της ιερότητας των Ιερών Εγκαινίων στην θεραπεία της ψυχής του ανθρώπου και στον εγκαινιασμό, δηλαδή την αγιότητα και την θέωση του ανθρώπου που επιτελείται μέσα απο την συμμετοχή του δια των Ιερών Μυστηρίων.

Την επομένη ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος, η Χοροσταστία, η ακολούθια των εγκαινίων του Ιερού Ναού και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργια προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου πλαισιούμενος εκ των ιερέων και του Διακόνου με συμπροσευχόμενο τον Πρωτοπρ. Δημητρίο Πιλάτη.

Κατα την διάρκεια της τελέσεως των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος με σύντομη ομιλία ανέλυσε τα τελούμενα των εγκαινίων ενός ναού και ευχαρίστησε και όλους όσους εκοπίασαν και προσέφεραν τα μέγιστα. Ιδιαιτέρως συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Πιλάτη για την κοπιαστική μέριμνα του για την ανέγερση του Ιερού Ναού και την καρποφόρο και ποιμαντική μέριμνα του στην ενορία της Δροσιάς αλλά και τους ιερείς της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς.

Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο π. Δημήτριος Φατούρος εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς με τον συνεφημέριο π. Νικόλαο Ξυνογαλά ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την ποιμαντική και λειτουργική παρουσία του καθώς επίσης τον π. Δημήτριο Πιλάτη για την ακούραστη μέριμνα του τόσο στην ενορία αλλά και για την μέριμνα του για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξιάρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο τέως Βουλευτής και ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Άγγελος Πνευματικός, ο συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας κ. Σταύρος Μακαρίου, ο Πρόεδρος Κοινότητος Δροσιάς κ. Νικόλαος Αφένδρας, καθώς επίσης και οι συμμετέχοντες πιστοί απο την Δροσιά την Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή που τίμησαν με την παρουσία τους την ακολουθία των εγκαινίων του ιερού ναού για να λάβουν την χάρη του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς κ. Αλέξανδρος Συμιάκακης με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

(Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων