21/11/2023 21/11/2023 Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, η πρώτη ομιλία- εκδήλωση, στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων της Εκκλησιαστικής κοινότητας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το αντίκτυπο της πνευματικής ζωής...
21 Νοεμβρίου, 2023 - 10:40

Εναρκτήρια εκδήλωση Σχολής Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας

Διαδώστε:
Εναρκτήρια εκδήλωση Σχολής Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, η πρώτη ομιλία- εκδήλωση, στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων της Εκκλησιαστικής κοινότητας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το αντίκτυπο της πνευματικής ζωής στις σχέσεις της οικογένειας».

Ο π. Αλέξιος, προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Ρηγίνου, έκανε μία μικρή εισαγωγή για την αναγκαιότητα του θεσμού (της Σχολής Γονέων), σε μια εποχή δύσκολη και ιδιάζουσα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του ζευγαριού μέσα στο γάμο, στις σχέσεις μεταξύ των γονέων και των παιδιών, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των παιδιών μεταξύ τους, ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά ζούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους. Η Εκκλησία οφείλει να συμπαρίσταται στον κάθε πάσχοντα αδελφό, αφενός με τα σωστικά Της μυστήρια, αφετέρου με διάφορα ανθρώπινα μέσα ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου. Ο θεσμός της Σχολής Γονέων του Αγίου Ρηγίνου συμπληρώνει εφέτος, με τη χάρη του Θεού και την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, δέκα έτη συνεχούς παρουσίας και πλούσιας δραστηριότητας προσεγγίζοντας διά μέσου των εκλεκτών ομιλητών θέματα που αφορούν την πνευματική και ψυχική ισορροπία των μελών της Εκκλησίας. Στο τέλος της προσλαλιάς του ο π. Αλέξιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αμέριστη συμπαράστασή του, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Γεώργιο Θανάσου για την παρουσία του και τα καλά του λόγια, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη μας, καθώς και τον π. Σπυρίδωνα για τον κόπο που κατέβαλε να είναι σήμερα εδώ ως πρώτος ομιλητής για την φετινή ποιμαντική περίοδο, τον π. Αθανάσιο Κώτσου που στηρίζει τον θεσμό αυτό ποικιλοτρόπως αλλά και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ιωάννη Περγαντά, Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Στερεάς Ελλάδος, κ. Δημήτριο Καραμάνη, νέο Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Γεώργιο Ντασιώτη, μέχρι πρότινος Δήμαρχο Αλιάρτου-Θεσπιών και εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο.

Ο π. Σπυρίδων αναλύοντας το θέμα του ανέφερε στην αρχή πως η πίστη και η προσευχή ως βίωμα ταυτίζονται με την έννοια της σχέσης. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι αν είναι ζωντανή η σχέση μας με τον Θεό τότε μόνο έχουμε ουσιαστική σχέση και με τον συνάνθρωπο. Το δυνατότερο σημείο της σχέσης με τον Θεό είναι η επικοινωνία. Ο εγωϊσμός που μας διακατέχει δηλώνει απουσία σχέσης και τελικά νεκρώνει τη σχέση και την επικοινωνία με τον Θεό και τον κάθε αδελφό.

Αυτό καταπολεμείται με το μοίρασμα και το άδειασμα του εαυτού μας προς τον άλλον με κάθε κόστος. Αυτή η θυσία μας οδηγεί στην ταπείνωση, τη μετάνοια και την αγάπη που αποτελούν μεγαλειώδεις καταστάσεις του ανθρώπου.

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής είπε ότι τα θελήματά μας είναι οι μεγαλύτεροι δικτάκτορες της ζωής, ενώ το θέλημα του Θεού είναι ζωή. Όταν μάθουμε να μετακινούμαστε από την ακαμψία μας και το θέλημά μας, τότε θα μετακινηθούμε προς τον άλλον και προς τον Θεό. Ο Χριστός βαδίζει ταπεινά γιατί μας περιμένει με υπομονή και αγάπη. Εμείς, δυστυχώς, βιαζόμαστε και δεν περιμένουμε τον άλλον. Πρέπει να διδαχθούμε από τον ίδιο τον Χριστό και με τη ζωή μας να αναπτύξουμε αληθινή σχέση και αγάπη, έτσι ώστε να υπάρχει συμπόρευση.

Στη συνέχεια το ακροατήριο υπέβαλε πολλά ερωτήματα στον ομιλητή και έλαβε τις κατάλληλες απαντήσεις. Επικράτησε ένα πολύ καλό κλίμα και μέσα από το διάλογο βγήκαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων