07/05/2021 07/05/2021 Την Τετάρτη 5η Μαΐου 2021 εορτάσθηκε εκ μεταθέσεως η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Λουκά και η επέτειος των εγκαινίων του περικαλλούς Καθολικού της Ιεράς Βυζαντινής Μονής Του στο Στείρι, που έγιναν την 3η Μαΐου του 1011 μ.Χ. Το εσπέρας της 4ης Μαΐου τελέσθηκε ο μικρός Εσπερινός και μεταφέρθηκε το Ιερό Λείψανο του Οσίου...
07 Μαΐου, 2021 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2021 - 10:02

Εορτή Οσίου Λουκά και Οσίου Σεραφείμ στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών

Διαδώστε:
Εορτή Οσίου Λουκά και Οσίου Σεραφείμ στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών

Την Τετάρτη 5η Μαΐου 2021 εορτάσθηκε εκ μεταθέσεως η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Λουκά και η επέτειος των εγκαινίων του περικαλλούς Καθολικού της Ιεράς Βυζαντινής Μονής Του στο Στείρι, που έγιναν την 3η Μαΐου του 1011 μ.Χ.

Το εσπέρας της 4ης Μαΐου τελέσθηκε ο μικρός Εσπερινός και μεταφέρθηκε το Ιερό Λείψανο του Οσίου Λουκά από τη λάρνακα, που μόνιμα είναι τοποθετημένο, στο κέντρο του Καθολικού. Στη συνέχεια τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Φέτος λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν δεν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου πέριξ του Μοναστηριού.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος του Εσπερινού στο λόγο του ανέφερε ότι μέσα στη λαμπροφόρο περίοδο της Διακαινησίμου Εβδομάδας εορτάζουμε τον Όσιο Λουκά, τον άνθρωπο του Θεού, ο οποίος έκανε βίωμά του τη διδασκαλία του Χριστού, και ήρθαμε να προσκυνήσουμε το Ιερό Λείψανό Του και να πάρουμε ενίσχυση και δύναμη να αντέξουμε τις δυσκολίες που ιδιαίτερα σήμερα ζούμε. Επίσης, ευχαρίστησε τον πανοσ. Ηγούμενο π. Σεραφείμ και τους ψάλτες που έψαλαν στον Εσπερινό, τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λεβαδείας κ. Γ. Φρέσσα και τον πανοσ. αρχιμ. π. Νήφωνα και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και ευλογημένα με τις πρεσβείες του Οσίου Λουκά.

Το εσπέρας της Τετάρτης 5 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Οσίου Σεραφείμ Διονύσου, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα λόγω της αιφνίδιας κοίμησης του παπά – Χαράλαμπου, ο οποίος συνδεόταν ιδιαίτερα με το Διόνυσο, στον οποίο είχε προσφέρει πολλά και επί 40 έτη δεν έλειψε από την πανήγυρη του Οσίου Σεραφείμ, και όλοι οι κάτοικοι από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος του Εσπερινού αναφέρθηκε στη σημασία της σταυρικής θυσίας και της Ανάστασης του Κυρίου μας για την σωτηρία των ανθρώπων, καθώς και στον τιμώμενο Όσιο Σεραφείμ, και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη δια πρεσβειών του Οσίου Σεραφείμ.

Το πρωί της Πέμπτης 6 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Σεραφείμ στο Λούτσι. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Δοσίθεος Καστόρης. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Δοσίθεο για το κήρυγμα και ευχήθηκε στον Εφημέριο του χωριού π. Ανδρέα Δάρρα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, και στους πιστούς υγεία και Χρόνια πολλά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων