28/02/2024 28/02/2024 Η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, και το επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος  ήταν η γενέτειρα του Οσίου, το Αμπελοχώρι Θηβών. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη...
28 Φεβρουαρίου, 2024 - 9:43
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2024 - 9:28

Η εορτή του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη στη γενέτειρα του

Διαδώστε:
Η εορτή του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη στη γενέτειρα του

Η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, και το επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος  ήταν η γενέτειρα του Οσίου, το Αμπελοχώρι Θηβών.

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή πολλών πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Δαμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία των Αγίων στη ζωή μας, οι οποίοι είναι το αλάτι στη ζωή μας που νοστιμίζει και περιθάλπει.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του ανέφερε διάφορα περιστατικά από τη ζωή και επικοινωνία με τον Όσιο Εφραίμ, ο οποίος πάντα δίδασκε με το λόγο του και τη ζωή του και τόνισε ότι ο Όσιος μνημόνευε πάντα τον τόπο καταγωγής του και υποδεχόταν με αγάπη και καλοσύνη όσους από την περιοχή των Θηβών τον επισκέπτονταν στο Άγιον Όρος. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους ο Όσιος Εφραίμ να τους στηρίζει και να τους σκεπάζει με τις πρεσβείες του προς τον Κύριο. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και του ιερού λειψάνου του Οσίου.

Τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ τίμησε και ο Ιερός Ναός της Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου Θηβών, πλησίον του οποίου ήταν το σπίτι που πέρασε τα εφηβικά του χρόνια ο Όσιος. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα ανέφερε ότι σήμερα τιμούμε έναν σύγχρονό μας και συντοπίτη μας Άγιο, ο οποίος ασκήθηκε στην αγάπη, την προσευχή, την υπακοή, την ταπείνωση ακολουθώντας τις εντολές του Θεού και μας λέει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αγιοτόκος και αγιοτρόφος. Αναφέρθηκε σε σημεία της ζωής του Οσίου λέγοντας ότι είναι ένας αειθαλής κρίνος, ο οποίος ευωδίασε από την προσευχή, τη λατρεία, την αγάπη και την ταπείνωση και μας προσέφερε ένα πρότυπο ζωής, τονίζοντας ότι ο Όσιος μάς διδάσκει ότι η αλήθεια είναι μέσα στην Εκκλησία. Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια να είναι πλούσιες οι πρεσβείες του Οσίου για όλους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε μνημόσυνο για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη πριν από ένα χρόνο στα Τέμπη, ευχόμενος ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές τους στο χώρο της αγάπης Του και να δίνει παρηγορία, δύναμη και καρτερία στις οικογένειές τους. Ενώ, ευχήθηκε δύναμη και υγεία στα δυο παιδιά από την περιοχή των Θηβών που διασώθηκαν από το δυστύχημα και συμμετείχαν σήμερα μαζί με τις οικογένειές τους στη Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων