16/01/2024 16/01/2024 Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη τιμήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 στον ομώνυμο του Αγίου περικαλλή Ναό στο Βαθύ Αυλίδος, με τη συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, των δασκάλων, καθηγητών και μαθητών των σχολείων, και των πιστών της περιοχής. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Συλλειτούργησε ο...
16 Ιανουαρίου, 2024 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2024 - 17:09

Ι.Μ. Θηβών: Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη και η εις Διάκονον χειροτονία του Ιωάννη Πρέντζα

Διαδώστε:
Ι.Μ. Θηβών: Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη και η εις Διάκονον χειροτονία του Ιωάννη Πρέντζα

Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη τιμήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 στον ομώνυμο του Αγίου περικαλλή Ναό στο Βαθύ Αυλίδος, με τη συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, των δασκάλων, καθηγητών και μαθητών των σχολείων, και των πιστών της περιοχής. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητρόπολης Θηβών και άλλων Μητροπόλεων.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η εις Διάκονον χειροτονία του εγγάμου κ. Ιωάννη Πρέντζα. Ο χειροτονούμενος στο λόγο του αναφέρθηκε στον πόθο που είχε από μικρό παιδί να ιερωθεί και ευχαρίστησε την οικογένειά του και όσους του έχουν συμπαρασταθεί μέχρι στιγμής στη ζωή του, καθώς και το Σεβασμιώτατο κ. Ιουστίνο και το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο για την πατρική του αγάπη, τη στήριξη και ενίσχυση.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο αναφέρθηκε στο μέγα υπούργημα της ιερωσύνης σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο και τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο. Τόνισε ότι ο ιερεύς σύμφωνα με τους προαναφερθέντες Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας δανείζει τη γλώσσα και τα χέρια του για να τελέσει τα ιερά μυστήρια, έργο το οποίο δεν έχει δοθεί ούτε στους αγγέλους από το Θεό, αναφέροντας ότι η ιερωσύνη είναι “αρετής τύπος” και όχι “αρχή ανεξέταστος”. Και ευχήθηκε ο Θεός δια πρεσβειών του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη να του χαρίζει δύναμη και να τον καταστήσει πιστό οικονόμο των μυστηρίων Του.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης για την οικογένεια του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικογένεια του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη, τονίζοντας ότι εκείνη η εποχή γεννούσε άγιες οικογένειες και έκανε τη σύγκριση με τη σημερινή εποχή. Ανέφερε ότι στη σημερινή εποχή υπάρχει ηθική παρακμή και οι άνθρωποι αγρίεψαν, διότι εκδίωξαν το Θεό από τη ζωή τους και στη θέση του έβαλαν τον εγωϊσμό και τα δικαιώματά τους. Και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο Θεό με μετάνοια, διότι εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, μιλώντας με επαινετικά λόγια, ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ναού π. Αθανάσιο Γεραμάνη, με τον οποίο γνωρίζονται από παλιά, και ευχήθηκε στο νέο Διάκονο να αγαπήσει το θυσιαστήριο και τον Επίσκοπό του.

Προ του “Δι΄ευχών” ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  κ. Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τους κληρικούς, τους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες, τους δασκάλους, καθηγητές και τα παιδιά των σχολείων και τους πιστούς που προσήλθαν να τιμήσουν τον Όσιο Ιωάννη, κάλεσε όλους να κρατήσουν τις αξίες και τις παραμέτρους ζωής, που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας, και να στηρίξουν και ενισχύσουν την οικογένεια που γνωρίζουμε πανανθρώπινα, και ευχήθηκε σε όλους υγεία, ενότητα και συνεργασία.

Επίσης, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο που τίμησε με την παρουσία του την πανήγυρη του Ιερού Ναού και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη, ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο Γεραμάνη, καθώς και όλους όσοι διακονούν και προσφέρουν στον περικαλλή Ναό του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη.

Το εσπέρας της εορτής, Κυριακή 14 Ιανουαρίου, στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, πλαισιούμενος από κληρικούς και πλήθος πιστών. Στο κήρυγμα προς τους πιστούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος αναφέρθηκε στο βίο του Οσίου Ιωάννη και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους. Εκ μέρους του επιχωρίου Μητροπολίτη Σεβασμιωτάτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Γεώργιος Θανάσου καλωσόρισε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο και μετέφερε τις ευχές του. Στο τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Οσίου στους δρόμους της κωμοπόλεως.

            

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων